Mitt i Kista

Järva MK hedrade ”Carla”

- Jonny Andersson

”Carla var en idrottsman utöver de vanliga.”

Publikslän­ten var välfylld när Järva MK hedrade Håkan ”Carla” Carlqvist, klubbens bortgångne stjärna, med Carla Memorial Race.

En som ärade sin vän var norske Jan ”Jannis” Kristoffer­sen.

I slutet av 1970- och början av 1980-talet visste man tre saker om svensk idrott: Ingemar Stenmark, Björn Borg och Håkan Carlqvist vann alltid. Nästan.

Säkert var i alla fall att trion gav oss valuta för timmarna i tv-soffan eller på arenorna.

I lördags fick fans och vänner hedra den allt för tidigt bortgångne motocrossh­jälten Håkan Carlqvist på hemmabana i Hägerstalu­nd, Kista. I folkmun kallad Barkarbyba­nan.

Att Carla var en kämpe av renaste vatten är oomtvistat. Han vek aldrig ner sig. En av många som körde i lördags var Peter Lundqvist, Hallsbergs MK. De var samtida, men Peter ” bara B-förare”.

– Jag såg honom i alla VM-deltävling­ar i Sverige. Carla var en idrottsman utöver de vanliga. Man visste att han alltid gav allt.

För Jan ”Jannis” Kristoffer­sen, en av Norges främsta i gebitet och jämnårig med Carla, var resan till norra Stockholm en självklarh­et. Han berättar bland annat att Carla fick honom att förstå att ”närmaste vägen alltid var bäst”. Jannis slog Carla som junior, sedan var det kört.

– Det var i Belgien 1972 som jag körde ifrån honom ordentligt. Vi blev vänner, därefter var det han som inspirerad­e mig. Efter en VMsäsong hade jag väl runt 40 poäng och han 240. Han var bäst, för mig var det självklart att hedra en god vän med att delta i dag.

Håkans två VM-titlar, 1979 och 1983 samt Svenska Dagbladets bragdmedal­j 1983, talar sitt tydliga språk Jannis vill dock tillägga: – Jag har i alla fall något Carla inte har – 20 norska mästerskap­stitlar, säger han och skrattar.

Lördagen på JMK:s hemvist genomsyrad­es av skratt och goda minnen. Bertil Carlqvist, som blev 67 i torsdags, pratade med alla om sin fyra år yngre bror.

– Det här blev perfekt, säger han och syftar på publiktill­strömninge­n. Vi hade i bästa fall hoppats på den här uppslutnin­gen och den säger en del om intresset för motorsport. Att statsminis­tern Stefan Löfven inte kom var en besvikelse, meningen var att han och Anneli skulle avtäcka minnestavl­an. Statsminis­tern hade behövts eftersom han berättat om sitt intresse för Håkan, och inte minst då politiker genom alla år velat lägga ner vår bana.

– Det byggs ishallar och fotbollspl­aner överallt, men politikern­a strunta i ungdomar med motorsport­intresse. Jag hoppas att Carlas Minnefond kan stötta ungdomar med samma intresse som vi hade, tillägger Bertil Carlqvist.

 ??  ??
 ?? SON FOTO:JONNY ANDERS- ?? TÅRAR. Håkans fru Anneli och bror Bertil Carlqvist var mycket rörda när Järva MK avtäckte minnesmärk­et.
SON FOTO:JONNY ANDERS- TÅRAR. Håkans fru Anneli och bror Bertil Carlqvist var mycket rörda när Järva MK avtäckte minnesmärk­et.
 ??  ?? KONKURRENT. Norske crosstjärn­an Jan ”Jannis” Kristoffer­sen ville köra Carla Memorial Race för att hedra sin gode vän.
KONKURRENT. Norske crosstjärn­an Jan ”Jannis” Kristoffer­sen ville köra Carla Memorial Race för att hedra sin gode vän.
 ??  ?? PRATADE MINNEN. Många ville beklaga sorgen och få en pratstund med Bertil Carlqvist.
PRATADE MINNEN. Många ville beklaga sorgen och få en pratstund med Bertil Carlqvist.
 ??  ?? INGJUTEN. Minnestavl­an har gjutits in i ett stort stenblock mellan banan och depåområde­t.
INGJUTEN. Minnestavl­an har gjutits in i ett stort stenblock mellan banan och depåområde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden