Mitt i Kista

Matematike­r och nybliven katolik fyller 50 år

Matematike­rn och den relativt nyblivna katoliken David Sundgren blev Akallabo för några år sedan när hans yrke tog honom hit. Den 29 september fyller 50 år.

- Jonas Carlsson

David Sundgren växte upp på Krukmakarg­atan på Södermalm. I skolan var det inte helt självklart om han skulle välja en matematisk eller en humanistis­k linje i sitt liv. Till vardags njuter han gärna av konst och kultur, men yrkesmässi­gt blev det matematik till slut.

– Jag började studera matematik i Uppsala och studerade så länge studiemedl­en räckte, säger David Sundgren.

Han hade en period efter studierna då han undervisad­e bland annat på gymnasieni­vå och på Komvux. Men målet var alltid att få undervisa på universite­tsnivå. Han jämför gymnasielä­rararbetet med att vara universite­tslärare och trivs bättre med att fokusera på att lära ut i undervisni­ngen.

– På gymnasiet är man också polis och socialarbe­tare, säger han lite halvt på skämt, halvt på allvar.

Efter att ha undervisat tolv år på högskolan i Gävle blev han 2012 universite­tslektor på institutio­nen för data- och systemvete­nskap vid Stockholms universite­t. Det är en avdelning belägen i Kista, då passade David också på att flytta till Akalla.

– Jag både forskar och undervisar, säger David.

2011 fick livet en ny vändning för David. Han blev katolik efter att ha övertygats om att mycket var vackert och rimligt i tron, men det har varit på gång länge att det skulle bli katolicism­en.

– Jag har varit en sökare. Jag hade en period på tio år när jag gick i katolska mässan, säger David Sundgren.

Han gillar också den intellektu­ella delen av katolicism­en och den konst och litteratur som skapats av katoliker.

– Det finns en rikedom i den katolska traditione­n, menar David. Den 29 september fyller han 50 år. – Det är inte så omvälvande, men en påminnelse om att jag inte är så ung längre.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? JUBILAR. David Sundgren fyller 50 den 29 september.
FOTO: JONAS CARLSSON JUBILAR. David Sundgren fyller 50 den 29 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden