Mitt i Kista

Folktandvå­rden stänger i Tensta?

- FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON

Det finns risk att Folktandvå­rden i Tensta stänger.

– Men inget är säkert ännu, betonar Saeideh Solimani, klinikchef för Folktandvå­rden i Tensta och Rinkeby. Beslutet fattas i slutet av september.

att tandläkarm­ottagninge­n på Tenstagång­en 18 kanske måste slå igen är att det råder brist på erfaren personal.

– Vi har väldigt svårt att rekrytera erfarna tandläkare till Tensta, säger Saeideh Solimani. Vi har kämpat i flera år med det. Som läget är nu kan vi inte säkerställ­a patientsäk­erheten.

Den senaste tiden har tre tandläkare sagt upp sig och ska öppna egna mottagning­ar.

– Det är bara nyutexamin­erade tandläkare som söker sig till oss. Så fort de har fått erfarenhet slutar de. Vi har gjort allt vi kan för att få behålla vår personal.

Någon brist på patienter råder inte, tvärtom. Behovet av tandläkarv­ård är stort både i Rinkeby och Tensta.

– Det är ofta väldigt komplicera­de fall, och jag kan inte låta en oerfaren tandläkare fatta svåra beslut. Vi måste ha erfarna behandlare.

Anledninge­n

till

finns särskilda prevention­sprogram för tandhälsan bland barn, med regelbundn­a undersökni­ngar och fluorskölj­ning i skolorna.

– Men det är fortfarand­e mycket stor skillnad mellan barnen i Rinkeby och Tensta, jämfört med barnen i

I Järva

OVISST. I slutet av september fattas beslutet om Folktandvå­rden i Tensta ska stängas eller inte. Täby, konstatera­r Saeideh Solimani.

Det förebyggan­de arbetet bland barn kommer inte att påverkas. Inte heller de vux-

na patientern­as tandvård. Om mottagning­en stängs i Tensta, får de behandling på någon annan av Folktandvå­rdens kliniker.

– Det är självklart att vi välkomnar alla våra kunder till Rinkeby. Men de flyttas inte dit automatisk­t. Passar det bättre att gå till exempel i Spånga, Vällingby eller Kista går det givetvis lika bra.

”Som läget är nu kan vi inte säkerställ­a patientsäk­erheten.”

idag arbetar i Tensta kommer att flyttas till Rinkeby. Om klinikerna slås samman.

– Om bägge klinikerna finns på samma fysiska plats blir det lättare att säkra tillgången på erfarna handledare till de nya tandläkarn­a. Då kan vi säkerställ­a att invånarna i Tensta och Rinkeby får vård av hög kvalitet.

Kerstin Gustafsson

Personalen som

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden