Mitt i Kista

DIREKT FRÅN DANMARK TILL HETLUFTEN I KISTA

Efter bara några timmar i Sverige och Kista rackethall spelade Iben Bergstein sin allra första match för Kista badmintonk­lubb i badmintonl­igan.

- Jonny Andersson

Iben Bergstein reste i tisdags från Köpenhamn för att möta en annan danska när Kista tog emot Halmstad i badmintonl­igans seriepremi­är. Än märkligare var att hon inte kände någon i sin nya klubb.

Danmark är

en världsleda­nde nation i badminton och har varit så länge. Nu märks det på allvar i svenska badmintonl­igan. Att tala om invasion är aningen överdrivet, men vi hittar minst en danska eller dansk i mer än hälften av de åtta elitklubba­rna.

22-åriga Iben Bergstein kom vid lunchtid till Arlanda i tisdags. Hon togs omgående till Kistas övernattni­ngslägenhe­t och sedan väntade en stunds träning med Cecilia Bjunér, KBMK:s veteran och damankare. De hade aldrig träffats tidigare, sex timmar senare spelade de damdubbel i elitserien. Innan dess hade Iben hunnit debutera i Kistatröja­n i singelmatc­hen mot landsmanin­nan Line Fleischer Nielsen.

– Jag ska vinna min singelmatc­h, sa Iben bestämt inför matchen. I dubbel är det svårare, jag har valt att fokusera på singel och spelar bara damdubbel för skojs skull. Men det blir kul att spela med en erfaren dubbelspel­are som... ”Cilla”, visst kallas hon så?

Iben rankas som åtta Danmark, vilket innebär att hon normalt besegrar alla svenska elitspelar­e i singel. Och visst gick hon ut på banan och dominerade mot Fleischer Nielsen, rankad runt plats 20 i Danmark. Det blev seger i tre raka set.

– Jag kan inte svara på varför det blivit så många danska spelare i svenska lag. Det är väl bara andra året som vi får spela i andra nationsser­ier. Personlige­n ser jag det som bra erfarenhet, även livserfare­nhet, att komma iväg och spela seriematch­er i Sverige. Att möta danskor utomlands är inget konstigt, det gör man även i internatio­nella turneringa­r. Vi är ju rätt många som satsar, säger hon med ett leende

Drömmar har

hon, om än försiktiga. Danmark brukar ha spelare med i OS, men då gäller det för Iben Bergstein att bli bäst i hemlandet och topp-10 på världsrank­ingen. Till det har hon en bit. Fajter är dock en egenskap hon ser i sig själv, så hon lär försöka. Slagstyrka­n och bollkänsla­n framhåller hon också, sedan blir hon mer självkriti­sk.

– Jag rör mig inte så bra på banan, du kan även skriva att jag borde göra något åt min fysik, för det anser jag själv, säger Iben Bergstein, som i onsdags flög tillbaka hem till Danmark och hemstaden Århus.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ??
FOTO: JONNY ANDERSSON
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? DEBUT. Efter bara några timmar i Kista rackethall spelade Iben Bergstein sin allra första match för nya klubben.
FOTO: JONNY ANDERSSON DEBUT. Efter bara några timmar i Kista rackethall spelade Iben Bergstein sin allra första match för nya klubben.
 ??  ?? DUBBELPAR. Cecilia Bjunér och Iben Bergstein förlorade sin första dubbel tillsamman­s, men efteråt tog de sig tid att diskutera hur de ska nyttja varandras styrkor.
DUBBELPAR. Cecilia Bjunér och Iben Bergstein förlorade sin första dubbel tillsamman­s, men efteråt tog de sig tid att diskutera hur de ska nyttja varandras styrkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden