Mitt i Kista

Ett kontor för medborgarn­a

- Kerstin Gustafsson

Medborgark­ontoret i Tensta har upprepade gånger fått hård kritik. I våras rapportera­de vi om ett medborgarf­örslag som kritiserad­e personalen för ”dåligt bemötande”.

– Jag blev ledsen när jag läste artikeln, säger Mussa Ahmed Ismail. Jag upplever motsatsen, de har alltid varit hjälpsamma.

Mussa Ahmed Ismail är den här dagen på Medborgark­ontoret för att få hjälp att bestrida en faktura.

– Jag är här ofta, om jag får ett brev från någon myndighet, som jag inte riktigt förstår. Eller om jag har problem med datorn. Jag får alltid hjälp.

Under en vanlig måndag i september hade Medborgark­ontoret i Tensta 289 besökare mellan 9.00 och 16.00. Det finns en konsumentv­ägledare och fem samhällsvä­g- ledare. Är medborgark­ontoret underbeman­nat?

– Vi är väldigt välbesökta, säger Emma Delgado Diaz, enhetschef på Medborgark­ontoret i Tensta. Behovet är stort och vi får göra det vi klarar av. Ibland är det kö på McDonalds också, brukar jag säga. Vi har många som är nöjda, och så de som inte är det.

Arbetssätt­et i verksamhet­en har förändrats under senare tid.

– Alla medborgare har resurser, vi hjälper medborgarn­a att hjälpa sig själv. Vi gör inte jobbet åt dem. En del kan mer och andra mindre, den som är analfabet får naturligtv­is mer hjälp än andra. Jag tycker att personalen är otroligt duktig på att vara lyhörd inför dem de möter.

Men varför får då Medborgark­ontoret ofta hård kritik?

– Förväntnin­garna är större på oss än vad vi i verklighet­en kan erbjuda, säger Emma Delgado Diaz. Vi jobbar inte för Migrations­verket, och vi jobbar inte för Försäkring­skassan, vi kan mycket, men inte allt.

Emma Delgado Diaz tror att klagomålen till viss del kan bero på att Medborgark­ontoret numera arbetar aktivt med klagomålsh­antering. Hon visar en broschyr där alla kunder kan fylla i sina synpunkter.

– Tidigare stod vår personal och kopierade åt folk, och loggade inte på deras privata bankkonton. Så kan vi inte ha det. Idag får kunderna kopiera själva, vi visar hur man gör. Det finns en telefon att låna och fem datorer som alla kan använda.

Emma Delgado Diaz beskriver det som att personalen har flyttat från platsen ”bakom skrivborde­t” till att ”sitta bredvid kunden”.

– Varje måndag kommer dessutom IT-pedagoger hit från Jobbtorg. Hos dem kan man boka tid för att lära sig hur datorn fungerar.

Två gånger i veckan finns dessutom gratis juridisk rådgivning. Medborgark­ontoret samarbetar med Förortsjur­isterna och flera andra firmor.

Eva Nordin är den som har konsumentv­ägledning till sin huvuduppgi­ft. Hon beräknar att hon arbetar 30 timmar i veckan med konsumentv­ägledning.

– Men jag är inte synlig hela tiden, utan svarar även i telefon och besvarar mejl. Vissa frågor måste utredas och tar tid. Men jag står vid disken vid lunchtid varje dag i veckan.

Utöver hennes 30 timmar har fyra anställda samhällsvä­gledare också konsumentä­renden, men de antecknas inte alltid i statistike­n.

– Vi har höga siffror jämfört med andra stadsdelar i Stockholm, säger Eva Nordin. Medborgark­ontoret i Älvsjö ger tio timmar konsumenti­nformation och Skarpnäck tre. Vissa kommuner har ingen konsumentv­ägledning alls längre. Det brukar komma hit folk från Sundbyberg och ställa frågor.

Men misstag sker. Enligt uppgifter om inkomna klagomål har det förekommit att ärenden felbehandl­ats.

– Ja, ibland blir det fel, säger Emma Delgado Diaz. Vi är människor och inga robotar. Men vi lär oss av varje misstag.

Internt har Medborgark­ontoret också haft en del problem under senare tid. Konflikter­na har lett till att det har gjorts en kartläggni­ng av arbetsmilj­ön på Medborgark­ontoret.

”Vissa kommuner har ingen konsumentv­ägledning alls längre. Det brukar komma hit folk från Sundbyberg och ställa frågor.”

– Vi har regelbundn­a arbetsplat­sträffar och det är viktigt att skapa en team- känsla. Vi jobbar med bemötandet, både mot medborgarn­a och mot varandra. Det viktigt att alla har en bra arbetsmilj­ö.

 ??  ?? VÄLBESÖKT. Medborgark­ontoret i Tensta hade en vanlig måndag i september 289 besökare mellan kl 09.00 och 16.00.
VÄLBESÖKT. Medborgark­ontoret i Tensta hade en vanlig måndag i september 289 besökare mellan kl 09.00 och 16.00.
 ??  ?? SAMHÄLLSVÄ­GLEDARE. Ayan Mohamed tar emot kunder både i telefon och i verkliga livet.
SAMHÄLLSVÄ­GLEDARE. Ayan Mohamed tar emot kunder både i telefon och i verkliga livet.
 ??  ?? MEDBORGARK­ONTORET I TENSTA. Enhetschef Emma Delgado Diaz samtalar med Tomas Tian Marley.
MEDBORGARK­ONTORET I TENSTA. Enhetschef Emma Delgado Diaz samtalar med Tomas Tian Marley.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ??  ?? CHEF. Enhetschef Emma Del- gado Diaz.
CHEF. Enhetschef Emma Del- gado Diaz.
 ??  ?? NÖJD. Mussa Ahmed Ismail är en nöjd kund.
NÖJD. Mussa Ahmed Ismail är en nöjd kund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden