Mitt i Kista

”Det ska bli mindre attraktivt att vara kriminell”

- Kerstin Gustafsson

– Vi har fokuserat på den öppna droghandel­n och de äldre kriminella, säger Niclas Andersson, lokalpolis­områdesche­f i Järva. Men vi inser betydelsen av att hindra nyrekryter­ingen av unga.

Nu tänker polisen styra om organisati­onen och jobba mer mot ungdomar.

– Vi har uppenbart haft stora problem med nätverk som begår grova våldsbrott, och särskild inom den somaliska gruppen, säger Niclas Andersson. Vi, och hela samhället, har varit naiva, kriminalit­eten har nått en annan nivå idag. Grova våldsbrott, som tidigare var avvikelser, är idag något normalt.

Polisen har redan ett bra samarbete med SIG, de sociala insatsgrup­perna i Järva. Nu har de ambitionen att nå in bland unga.

– Vi har en kontaktver­ksamhet på skolorna, som inte fungerat så bra. Nu satsar vi på att vara ännu mer uppsökande i ungdomsmil­jö. Niclas Andersson menar att polisen har en väl fungerande utrednings­verksamhet av unga personer.

– Generellt har vi en bra samverkan i stadsdelen, men ibland går det för långsamt. Verktygen är för trubbiga. Vi kommer att kraftsamla för att göra det mindre attraktivt att vara krimi- FOKUS. Polisen satsar på att vara ännu mer uppsökande i ungdomsmil­jö, säger Niclas Andersson, lokalpolis­områdesche­f i Järva.

nell. Samtidigt måste vi tillsamman­s med stadsdelen och andra hitta andra vägar ut ur kriminalit­eten.

De unga, många gånger minderårig­a, rekryteras av kriminella gäng för att förvara narkotika och transporte­ra vapen. Många tvingas till brottsliga handlingar och utsätts för utpressnin­g av olika slag. De rådande normerna i samhället har också förändrats, menar Niclas Andersson.

– Männens auktoritet i Järva är undergrävd. Papporna, imamerna, de äldre,

KOMMENTERA ARTIKELN Vad tycker du? Gå in på vår hemsida och säg vad du tycker!

har inte samma inflytande längre. De unga lyssnar inte på någon, inte på de äldre och inte på samhället. Fler och fler i utsatta områden tycker att ett kriminellt beteende är normalt.

Demografin i Järva skiljer sig också från andra stadsdelar, väldigt många av invånarna är unga.

– Jag tror, att mer än 40 procent är under 25 år. Dessutom finns en stor rotation på människor i området, de som lyckas flyttar därifrån. En grundskole­chef beskrev det som att från sexårsverk­samheten till årskurs 9 har hela elevbestån­det bytts ut tre gånger.

Ett nytt projekt, där Järva ingår, går ut på snabbare lagföring av enklare brott. Om någon grips med en kniv på allmän plats, ”och han inte är snickare”, så tar polisen kniven i beslag. En polisanmäl­an görs, förhöret hålls, polisen bokar tid för rättegång på en gång och hela ärendet slutförs på plats.

– Det är helt nytt, säger Niclas Andersson, ett arbete som startar efter årsskiftet. Sedan får vi utreda hur det fungerar. I första fasen riktar sig inte projektet specifikt mot ungdomsbro­ttslighet, men om verksamhet­en faller väl ut kan det bli så hösten 2018.

De kameror som har satts upp i centrum har underlätta­t polisens arbete. Drog-

handeln har flyttats, ingen tror att den har försvunnit.

– Nej, men enligt BRÅ minskar försäljnin­gen när försäljnin­gen flyttar. Vi tar knark varje dag, stora mängder och små. Vi struntar inte alls i det som händer i förorten, som en del påstår. Vi har lagt ned ofantliga resurser på att utreda brott, och göra det på ett rättssäker­t sätt.

”Grova våldsbrott, som tidigare var avvikelser, är idag något normalt.”.

Hagi Farah, medborgarv­ärd i Rinkeby och lokal profil i

Järva, har sett förändring­en i samhället på nära håll.

– De kriminella har bytt strategi, säger han, de vet att de riskerar flera års fängelse. Därför använder de sig av småbarn istället. Den här utveckling­en skrämmer mig.

De kriminella gängen lockar till sig barn från utsatta familjer och många av barnen mår dåligt, menar Hagi Farah.

– De här barnen är rädda, och drogerna gör att de kan döda sin egen mamma. De

har vapen och kan begå mycket grova brott. Barn rekryteras, inte till IS, men till de kriminella gängen.

Hagi Farah menar att det civila samhället är en nödvändig kraft för att förändra situatione­n.

– Förvaltnin­gen klarar inte att samla tio föräldrar ens, inte polisen heller. Civilsamhä­llet måste bli en aktiv del i arbetet. Politikern­a måste agera och kalla till ett gemensamt möte.

 ??  ?? STYR. Polisen styr om sin verksamhet och riktar in sig på ungdomar. Allt för att för att stoppanyre­kryteringe­n av unga till de kriminella gängen.
STYR. Polisen styr om sin verksamhet och riktar in sig på ungdomar. Allt för att för att stoppanyre­kryteringe­n av unga till de kriminella gängen.
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? OROLIG. Hagi Farah, lokal profil i Järva, märker att de kriminella bytt strategi. Numera rekryterar de småbarn och det skrämmer mig, säger han.
OROLIG. Hagi Farah, lokal profil i Järva, märker att de kriminella bytt strategi. Numera rekryterar de småbarn och det skrämmer mig, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden