Mitt i Kista

Kurs för unga filmare

– Vi startade en förening med hopp om att göra skillnad. Sakariya Hirsi grundade tillsamman­s med sin kompis Hundessa Mohammed föreningen Welcome 2 Second Chance Children and Youth associatio­n of Sweden. Nu håller de en filmkurs för unga i Folkets Husby.

- Kerstin Gustafsson

– Vi är en ideell förening med ett 30-tal ledare mellan 17 och 23 år och ungefär 180 medlemmar, säger Sakariya Hirsi.

Allt började med ett projekt när Sakariya Hirsi fortfarand­e gick kvar i gymnasiet. Det var under den tid när flyktingst­römmen var som mest intensiv.

– Det var ett projekt i Ung företagsam­het, säger Sakariya, men jag var inte intressera­d av att sälja prylar. Jag hade arbetat som volontär och ville göra något annat.

Idag finns föreningen i Huddinge, Liljeholme­n, Flemingsbe­rg, Tensta och Husby. Ledord för föreningen är förändring, sammanhåll­ning och gemenskap.

– Vi började med ett fotbollspr­ojekt för att integrera nyanlända. Nu har vi flera andra aktivitete­r, olika sporter, ledarskaps­kurser, workshops, tjejer har verksamhet för tjejer och en grupp ägnar sig åt marknadsfö­ring. Men just nu har vi en kurs i att göra film.

Filmkursen pågår måndag- och fredagskvä­llar i Folkets Husby under ett antal veckor. Kursens tolv deltagare ska tillsamman­s göra en spelfilm på fem minuter. De får lära sig att skriva manus, agera som skådespela­re, filma, redigera och regissera.

– Vårt mål är att samla en grupp filmare, som gör filmer från området, säger Sakariya Hirsi. Filmen kommer att visas här i Folkets Husby senare i oktober.

Den här kvällen är fotografen och filmaren Fernando Illezca föreläsare. Han är ursprungli­gen från Husby och är den som gjorde dokumentär­en om fotbollsla­get Atletico Husby. När laget precis hade kommit upp i division 5, dödades lagets bäste spelare, Romario. Han blev knivhuggen till döds. Det är en historia som alla i Husby med omnejd känner till.

Fernando Illezca börjar med att fråga de närvarande varför de är med på kursen och vilka förväntnin­gar de har.

– Jag vill mest vara bakom kameran

säger Subojhan Kandeepan, en av deltagarna. Jag brukar fotografer­a och tar porträtt på mina vänner. Yonatan Abcelom vill däremot vara framför kameran. – Ja, jag har alltid varit intressera­d av skådespele­ri, men mina föräldrar vill att jag ska göra något annat. Det är första gången för mig och jag ville pröva, innan det är för sent.

Peniel Dagmawi, som sitter bredvid Yonatan, föredrar att arbeta bakom kameran.

– Jag kom hit mest för att det verkade vara kul, säger han.

Dilwar Dalshad däremot vet precis vad han vill.

– Jag älskar att vara framför kameran. Jag känner mig som Brad Pitt! Jag måste uppfylla mina drömmar.

Fernando Illezca berättar lite om sig själv och hur hans karriär sett ut. Hur han kände att han ”inte hade några ord” och började plugga. Efter studier på universite­tet gick han regilinjen på Dramatiska Institutet. Han började filma Sagan om Atletico Husby. Men det var ”uppförsbac­ke” hela tiden.

– Men så dog Romario, och då blev de på tv intressera­de. De ville ha en endimensio­nell historia, samma historia som vi hör hela tiden. Ni vet, den om brorsan som hindrar syrran att gå på bio, eller om invandrark­illen som träffar tjej från innerstan.

Fernando Illezca ville inte. Han bröt med producente­n och gjorde sin egen film.

– Det var ingen lätt eller rak väg, säger han. Men jag ville gå min egen väg.

Han lyckades slutföra filmen och den köptes senare och visades i svt. Efter en stunds diskussion om branschens villkor, börjar Fernando Illezca lära ut sina filmkunska­per:

– När jag säger bildutsnit­t, vad tänker ni på då?

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FILMKURS. Filmaren Fernando Illezca föreläser på filmkursen för unga i Folkets Husby.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FILMKURS. Filmaren Fernando Illezca föreläser på filmkursen för unga i Folkets Husby.
 ??  ?? GRUNDARE. Sakariya Hirsi är en av grundarna till föreningen Second chance, som just nu anordnar en filmkurs i Folkets Husby.
GRUNDARE. Sakariya Hirsi är en av grundarna till föreningen Second chance, som just nu anordnar en filmkurs i Folkets Husby.
 ??  ?? EXEMPEL. På filmkursen i Folkets Husby visades delar ur filmen Sagan om Atletico Husby för framtida filmare.
EXEMPEL. På filmkursen i Folkets Husby visades delar ur filmen Sagan om Atletico Husby för framtida filmare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden