Mitt i Kista

Optimism inför Akropols comeback

- Jonny Andersson

På lördag gör Akropol comeback i herrbasket­ens division 1. Coachen Jonny Ishak siktar på placering 3-6 och bedömer att han har en homogen trupp med talangglan­s.

Akropol besegrade förra fredagen AIK:s reservlag med 74–58.

Två dygn senare blev det 71–63 mot seriekonku­rrenten Lidingö. Gästerna kom till Ungdomens Hus med en lite stukad trupp, å andra sidan borde Akropol vunnit med större marginal. Emellanåt var det för mycket enmansshow­er när hemmaspela­rna attackerad­e korgen. När man valde samarbete och spelkombin­ationer kom poängen i en stridare ström.

– Slarvigt, framför allt på slutet, säger coachen Jonny Ishak som ändå var nöjd.

Speciellt defensivt, frånsett detaljer som han matchen igenom såg sig tvungen att tjata om.

”Ni måste veta vem som är farlig, vem ni ska markera”, var en av påminnelse­rna.

– Lidingö är som vi nykomlinga­r och vi vet väl inte riktigt var de står, fortsätter Ishak.

Däremot försäkrar han att Akropol inte tänker vara en blyg nykomling. Det finns kvalitet i truppen som ska räcka för en bra säsong. Möjligen saknas en riktigt lång och tung center som tar massvis av returer under båda korgarna. Baboucarr Jack kan bli denne om han tuffar till sig. Även Baba Dibba, som efter en trög första halva där han hade svårt att hitta korgen och i stället tog fouls, visade mer i andra halvan av Lidingömat­chen.

– De är inte jättestora, båda får kompensera med att vara atletiska, säger Jonny Ishak.

Mot Lidingö var Diego Gonzalez Morin mest lyckosam i det fysiska positionss­pelet under korgarna. Honom vill dock Ishak nyttja som murbräckan som ut- ifrån attackerar in mot korgen.

– Diego är en tank, väldigt svårstoppa­d och tar smällar på vägen fram. Han är nyttig för oss.

Annars är Akropolcoa­chen försiktig med att lyfta fram enskilda spelare. Trots ett par långtidssk­ador förfogar han över en bred trupp och han menar att alla gör sitt när de får speltid.

Robiel Gebriel och Abdulllahi ”Brooks” Osman visade härlig speed och stundom kreativite­t, men skotten hittade ofta fel sida av ringen. Då var Mike Kahsai effektivar­e, mer rakt på i skott och korgattack­er.

– Vi har ett homogent lag, med en hel del talang, säger Jonny Ishak.

Han håller Nacka som seriefavor­it, på övre halvan ska vi även återfinna Akropol när det drar ihop sig framåt vårkanten.

– Jag tycker det. Vi har fått i gång killar med Järvaankny­tning, även spelare ut- ifrån och sammantage­t ser det spännande ut.

Att Akropol förra säsongen var ett halvbra division 2-lag har Ishak tidigare förklarat med att ”inspiratio­nen saknades”. På den punkten ska det inte fela nu. Spelarna vill lyckas.

I allra sista genrepet, borta mot Hammarby i tisdags, vann Akropol med 80–69. Enligt Jonny Ishak var det en dålig insats. Nonchalant. Och han hoppas att Hammarbys aggressivi­tet blev ett ”wake-up call” inför premiären mot Blackeberg.

– Ett litet västerorts­deby och det är kul. Vi ska väl vara underdog, men jag tror att vi kan slå Blackeberg.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? POÄNGGÖRAR­E. Diego Gonzalez Morin försöker sig på ännu en tvåpoängar­e.
FOTO: JONNY ANDERSSON POÄNGGÖRAR­E. Diego Gonzalez Morin försöker sig på ännu en tvåpoängar­e.
 ??  ?? OPTIMISTIS­K. Jonny Ishak tror på sin trupp inför återkomste­n i division 1.
OPTIMISTIS­K. Jonny Ishak tror på sin trupp inför återkomste­n i division 1.
 ??  ?? ATTACK. Robiel Gebriel attackerar korgen
ATTACK. Robiel Gebriel attackerar korgen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden