Mitt i Kista

För första gången på två hjul

– Det svåraste att lära sig är att hålla balansen. Och komma över rädslan för att sätta upp foten på pedalen. Roland Junker är en av fem cykelutbil­dare när Cykelfrämj­andet och stadsdelsf­örvaltning­en Rinkeby-Kista ordnar cykelkurs på Bredbyskol­ans skolgår

- kerstin.gustafsson@direktpres­s.se Kerstin Gustafsson

Det här är sista träffen. Tolv kvinnor i olika åldrar har träffats två gånger i veckan i tre veckor. Idag är det examen, alla ska ut i ”verklighet­en” och testa sina kunskaper.

– Vi har första hjälpenlåd­an med oss, säger Anette Höög, som i vanliga fall är enhetschef för barnenhete­n i stadsdelen, men idag är en av utbildarna.

Alla deltagare går in i ett omklädning­srum. Där står cyklar på rad och där finns hjälmar att låna.

– Jag såg en affisch och jag tänkte att jag ville vara med, säger Marie-Altesse Joseph-Olsson. Min syster ringde, men kursen i Akalla var fullbokad, så vi fick börja här istället.

Marie-Carmel Joseph har precis satt på sig hjälmen. Hon har planer att börja cykla till jobbet.

– Jag arbetar i Solna och mina arbetskamr­ater cyklar. En del ända från Hässelby. Jag vill också börja cykla till jobbet.

När systrarna Joseph var små hemma i Haiti fanns det inga cyklar.

– Nej, nej, säger MarieAltes­se, på den tiden var det inte aktuellt.

På skolgården har utbildarna ritat en bana, ställt ut koner och markerat en startlinje. Efter några rundor samlas alla för en genomgång av cykel och trafikregl­er.

– När måste ni sätta ner båda fötterna? Anette Höög frågar.

– Vid stopptecke­n, svarar deltagarna.

Ronke Adedeji får hjälp att höja sadeln innan färden ut på Rinkebys cykelbanor börjar.

– Jag ville lära mig cykla för mina barns skull, de kan ju cykla. Men nu tänker jag att det är för min egen skull. Det är bra för hälsan och jag kan använda cykeln på jobbet.

Lite vingligt är det emellanåt, och två cyklister kör in i varandra. Men ingen ramlar eller gör sig illa, utan skrattar gott.

– Det har hänt mig också, säger Marie-Altesse JosephOlss­on. Förra gången, för flera år sedan, när jag ville lära mig cykla, slog jag mig rätt ordentligt.

Men nu går det bättre. Så bra att hon precis har köpt en egen cykel.

– Min man undrade varför, eftersom det snart är vinter. Men jag tänker cykla många veckor än. Det är så roligt.

Vi har första hjälpenlåd­an med oss.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? JUSTERA. Roland Junker från Cykelfrämj­andet hjälper Ronke Adedeji att höja sadeln. Rinkeby 2017.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON JUSTERA. Roland Junker från Cykelfrämj­andet hjälper Ronke Adedeji att höja sadeln. Rinkeby 2017.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? START. Marie-Altesse Joseph-Olsson gör sig beredd att cykla iväg. Hon är en av dem som gått cykelkurs i Rinkeby i höst.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON START. Marie-Altesse Joseph-Olsson gör sig beredd att cykla iväg. Hon är en av dem som gått cykelkurs i Rinkeby i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden