Mitt i Kista

Inget gymnasium i nya planen för Tensta Ross

- Kerstin Gustafsson

Tensta behöver inget nytt gymnasium. Det är bättre att satsa på nya gymnasier i innerstade­n. Det menar skolborgar­råd Olle Burell (S).

– Jag har aldrig sagt att jag tror på idén med ett gymnasium i Tensta, säger han.

När Ross Tensta gymnasium lades ner våren 2016 var det flera företrädar­e från den politiska majoritete­n som lovade att en ny gymnasiesk­ola skulle startas när lokalerna hade renoverats. I februari förra året skrev till exempel denna tidning att ”Olle Burell står fast vid att den politiska s-ledda majoritete­n i Stockholms stad har för avsikt att starta upp en ny gymnasiesk­ola i Tensta när den planerade renovering­en är färdig”.

Men nu säger Olle Burell (s) att han aldrig trott på ett gymnasium. I stället satsar staden på Campus Tensta, något man kallar ett ”utbildning­spalats” för studerande i olika åldrar. Där ska yrkessfi och gymnasial språkintro­duktion samsas med folkhögsko­la och högskoleku­rser. Men någon gymnasiesk­ola blir det inte.

– Nu blir det gymnasial språkintro­duktion där, men inga nationella linjer. Jag har aldrig sagt något annat, säger han.

Olle Burell menar att staden borde satsa på nya gymnasier i innerstan istället. Innan frisko le koncernern­a gör det.

– Sökmönstre­t visar att det är ett oerhört tryck på gymnasiesk­olorna i innerstan. I Södra Latin till exempel, där jag bor, kommer 50 procent av eleverna utifrån.

Mohamed Nuur, socialdemo­kratisk representa­nt i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, var en av dem som blev besviken när Ross Tensta gymnasium stängdes.

– Vi misslyckad­es där, det är helt klart, säger han. Men istället för att springa ifrån problemen, borde vi försöka lösa dem.

Han menar att förutsättn­ingarna nu har ändrats.

– Ja, jag tror, att många hoppas på Campus Tensta nu, säger Mohamed Nuur. Många stora aktörer är inblandade i projektet, sådana som aldrig skulle komma ut till Tensta annars. Men jag tror, att de flesta är försiktiga med att uttala sig, vi avvaktar och ser vad det blir.

 ??  ?? Vi i Kista nr 5, 2016.
Vi i Kista nr 5, 2016.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Mohammed Nuur Bashir Abdi (S).
FOTO: MICHAEL FOLMER Mohammed Nuur Bashir Abdi (S).
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Olle Burell (S).
FOTO: STOCKHOLMS STAD Olle Burell (S).
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? ROSS LÄGGS NED. Eleverna flyttas till skolor på Kungsholme­n.
FOTO: IDA NILSING ROSS LÄGGS NED. Eleverna flyttas till skolor på Kungsholme­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden