Mitt i Kista

Miljonsats­ning till ungdomar på glid

Nu satsas 40 miljoner kronor på arbetet mot droger och kriminalit­et bland unga på Järvafälte­t. – Vi vill upptäcka ungdomarna så tidigt som möjligt, säger Mikael Jeppson, enhetschef för Framtid Stockholm. 40 miljoner satsas i Järva

-

40 miljoner satsas nu på arbetet mot droger och kriminalit­et bland unga i Järva. Personalen på Framtid Stockholm hoppas kunna upptäcka ungdomarna så tidigt som möjligt.

Framtid Stockholm har sin ordinarie verksamhet på Rosenlunds­gatan på Söder i Stockholm. Där erbjuds sedan 2014 en rad sociala stöd- och behandling­sinsatser för barn och unga, och även föräldrast­öd. Men det har visat sig att familjerna i Järva inte söker sig till innerstan.

– Det fanns ett tydligt uttalat önskemål från politiker och tjänstemän att vi skulle finnas här i Rinkeby, säger Mikael Jeppson. Så för att förstärka och kompletter­a det lokala arbetet har vi öppnat en filial här.

Framtid Stockholm bedriver även ett uppsökande arbete i så kallade riskmiljöe­r där ungdomar finns, som på Sergels torg i City eller vid Gullmarspl­an. Nu satsas extra resurser, sammanlagt 40 miljoner i fyra år, just på uppsökande verksamhet och öppenvård i SpångaTens­ta och Rinkeby-Kista.

– Vi vill hitta dem som utsätter sig för risker, säger Oskar Williamsso­n, gruppledar­e för filialen i Järva. I det arbetet samarbetar vi med Mini-Maria, Beroendece­ntrum och Jobbtorg Unga i Kista.

Fyra uppsökare kommer att arbeta i Järva, och är nu i introdukti­on tillsamman­s med erfarna kolleger. De arbetar på platser där ungdomar ”hänger”, som till exempel i Rinkeby centrum och Tensta centrum.

– Vi rekryterar personal bland annat med språkkunsk­aper i somaliska och arabiska och till viss del även med lokal förankring, säger Mikael Jeppson.

Mikael Jeppson och Oskar Williamsso­n är väl medvetna om det lokala föreningsl­ivets betydelse. De samarbetar med medborgarv­ärdar, fältare och civilsamhä­llet. Oskar Williamsso­n har tidigare arbetat i flera år som fältassist­ent i Rinkeby.

– Om rätt personer får förtroende för oss, då kommer vi att lyckas, säger han. Vi är fortfarand­e i etablering­sfasen.

Men arbetet är redan igång. De som behöver hjälp och stöd kan ringa Framtid Stockholm Järva och boka en tid. Snart kommer det också bli möjligt att komma dit direkt, utan att ha bokat tid.

– Vi har fått veta från civilsamhä­llet att det är viktigt med öppna dörrar, säger Oskar Williamsso­n. Vi har det inte än, men vi ska ordna en drop in-tid.

Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? ÖPPET. Mikael Jeppson och Oskar Williamsso­n på Framtid Stockholm Järva i lokalerna i Rinkeby.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ÖPPET. Mikael Jeppson och Oskar Williamsso­n på Framtid Stockholm Järva i lokalerna i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden