Mitt i Kista

Folkets hus i Rinkeby har fått nytt liv

- Kerstin Gustafsson

För ett år sedan var Folkets Hus i Rinkeby på väg att gå i konkurs. Verksamhet­en var obefintlig, lokalerna var slitna och ekonomin katastrofa­l. Men den nya styrelsen har fått bukt med underskott­et och idag sjuder huset av aktivitet.

– Det känns jättebra, säger Fardowsa Omar, vice ordförande i Folkets Hus. Nu kan vi ta nya tag. Hinder handlar ofta om pengar, men nu har vi resurser.

Det var Rinkeby framtidsko­mmitté som tog initiativ till ett möte hösten 2016 för att diskutera Folkets Hus framtid. På mötet konstatera­des att huset var både fallfärdig­t och outnyttjat. En arbetsgrup­p tillsattes som jobbade fram till det ordinarie årsmötet i april 2017.

– Då valdes jag till ordförande, säger Jörgen Strandberg, som har ett långt förflutet som tjänsteman inom Hyresgästr­örelsen. Och vi fick en helt ny styrelse, en riktigt bra styrelse.

Sedan dess har det hänt en hel del. Kulturnämn­den tog hand om skulden och Familjebos­täder köpte hela fastighete­n till reducerat pris. Motprestat­ionen var att nya ägaren lovade att rusta upp huset och göra Folkets Hus till en attraktiv mötesplats igen.

– Redan i vår kommer lokalerna att fräschas upp, säger Jörgen Strandberg, men ombyggnade­n inleds i slutet av 2018.

Då ska stora samlingssa­len rustas och byggas om, så att den kan ta 300 platser. Ett teknikrum ska utrustas med den modernaste tekniken, ”vi kommer att kunna ha live-sändningar”. Dessutom kommer huset att få en ny ingång från Rinkebystr­åket och ett nytt kafé, i anslutning till biblioteke­t.

– Vi ska bli duktiga på att hyra ut våra lokaler, säger Jörgen Strandberg, för att inte bli beroende av projektpen­gar. Vi ska bygga in stabila lösningar för framtiden.

De sökta bidragen har beviljats och plötsligt finns det pengar. Mycket pengar. En förestånda­re ska anställas, som också ska vara kulturansv­arig. Inför valet har de också fått pengar från Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor för att öka valdeltaga­ndet.

– Det politiska engagemang­et här är stort, säger Mohamed Adid, som ansvarar för det arbetet. Men valdeltaga­ndet är lågt. Det gäller att få fler att förstå hur den representa­tiva demokratin fungerar.

Fardowsa Omar är övertygad om att Folkets Hus kan spela en viktig roll för civilsamhä­llet.

– Vi är många organisati­oner och kommunala verksamhet­er som gör något här i Rinkeby, men var och en för sig. Nu krävs en samordning och Folkets Hus kan bli en samlande plats för alla. Tillsamman­s är vi starka.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NYSTART. Jörgen Strandberg, Fardowsa Omar och Mohamed Adid från styrelsen i Rinkeby Folkets Hus, är några av dem som fått fart på verksamhet­en.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NYSTART. Jörgen Strandberg, Fardowsa Omar och Mohamed Adid från styrelsen i Rinkeby Folkets Hus, är några av dem som fått fart på verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden