Mitt i Kista

Enbackssko­lans resultat sticker ut

Enbackssko­lan i Tensta har under flera år utmärkt sig i statistike­n över skolresult­at. Bakom de goda resultaten står ambitiösa lärare, engagerade föräldrar och personal som bryr sig.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

”Även våra pojkar lyckas otroligt bra, jämfört med andra skolor”.

Rektor Caroline Cloarec sitter upptagen i ett samtal med en förälder när jag kommer, så det är biträdande rektor Fredrik Holmeros som tar med mig till lärarrumme­t.

– Det här är ett levande personalru­m, säger han, här pratar vi med varandra. Här finns en stark och självständ­ig lärarkår.

Lärarna Pavlina Spanos och Elsa Luthman arbetar tillsamman­s med årskurs 5. De har rast och sätter sig tillsamman­s med oss i hörnsoffan i det ljusa personalru­mmet. De förklarar varför de tror att deras skola är framgångsr­ik.

– Här finns väldigt många som jobbat länge, säger Elsa Luthman. Jag har varit här i sju år och trivs jättebra.

– Vi hjälper varandra, säger Pavlina Spanos. Och vi vågar visa oss sårbara.

Läraren i träslöjd, Henrik Piehl, har också rast. Han fyller i:

– Många problem löser man här i rummet, säger han. Man slipper mejla och boka tid för möte, utan vi pratar med varandra här istället.

Något som underlätta­r deras arbete är stödet de känner från elevernas föräldrar. De tror att situatione­n är annorlunda på andra ställen.

– Som lärare känner jag respekt från föräldrarn­a, säger Elsa Luthman. De litar på oss.

Kenneth Bergman har arbetat som lärare på högstadiet i Tensta i över 40 år och 2014 utsågs han Årets lärare i Stockholms stad. Nu kommer han och hans yngre kollega Iman Ehsani och slår sig ned.

– Vi är en liten skola med ambitiösa lärare, säger Kenneth Bergman. Det spelar roll. Och så har vi gott rykte. Iman Ehsani protestera­r. – Nja, jag skulle kalla det för kultur, säger han. För det goda ryktet har ni arbetat länge och hårt. Vi som har börjat senare fostras in i det.

Andra skolor har satsat på flera ”profiler”, med alla möjliga inriktning­ar, för att locka tills sig elever på skolans marknad. Men Enbackssko­lan gjorde tvärtom, de har ingen särskild profil, utan satsar på mer traditione­ll undervisni­ng.

– Vi är en studieinri­ktad skola, med målstyrd undervisni­ng, säger Kenneth Bergman. Även våra pojkar lyckas otroligt bra, jämfört med andra skolor.

Andra framgångsf­aktorer är sättet att dela med sig av ”goda exempel”. Varje arbetsplat­smöte, som sker en gång i månaden, är det någon som berättar om en metod, en ny app eller något bra som eleverna har gjort. Dessutom spelar lärarna in varandra några gånger per termin och så diskuterar de sedan sina arbetssätt.

– Lärarna har höga förväntnin­gar på sina elever, säger Caroline Cloarec, som anslutit till samtalet i personalru­mmet. Och lärarna utstrålar att de tror på eleverna.

Caroline Cloarec säger att det trots allt kan vara svårt att rekrytera ny personal till skolan. Tensta skrämmer en del.

– Men de som kommer hit, de stannar som regel. Vi har mycket låg personalom­sättning. Vi har många vuxna, och trygga vuxna, det märks. Alla barn är allas barn, det kan låta fånigt, men här är det faktiskt så.

 ??  ?? HISTORIA. Elsa Luthman och Lars Häggström undervisar i årskurs 5 i Enbackssko­lan i Tensta.
HISTORIA. Elsa Luthman och Lars Häggström undervisar i årskurs 5 i Enbackssko­lan i Tensta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden