Mitt i Kista

CENTRUMVÄR­DARNA SPRIDER LUGN I HUSBY

Storsatsni­ng för att skapa trygghet i utsatta områden Stockholm stad satsar 25 miljoner på trygghetss­kapande åtgärder, däribland ambulerand­e ordningsva­kter. I Husby finns sedan 20 december centrumvär­dar på plats, vilket har blivit väldigt uppskattat.

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

– En del vill inte jobba här, men jag tycker att det är bra, säger Ali Mohammed, som är en av de centrumvär­dar som arbetar i Husby centrum.

Hans kollega Joseph Salman menar att det är medias skriverier om Husby som en no-go-zon, som är orsaken till rädslan.

– Men de flesta anställda är härifrån, säger han, så vi vet att det inte stämmer.

Joseph Salman bor i Järva och Ali Mohammad har tidigare bott i Husby, båda känner sig hemma i området. De är utbildade väktare, men i Husby arbetar de som centrumvär­dar. Varje dag cirkulerar de i centrum mellan kvart över två på eftermidda­gen till kvart över tio på kvällen, pratar med folk och kollar läget.

– Vi är här för att folk ska känna sig trygga, säger Joseph Salman. Vi finns här om det skulle hända något. Och när något händer? – Då ringer vi polisen, säger Ali Mohammad. De har flera patruller i Järva och vi har deras direktnumm­er.

De har inte känt sig hotade eller rädda av ungdomsgän­gen som brukar hänga i centrum.

– Nej, uppstår något problem så löser vi det, säger Joseph Salman. De brukar lyssna på oss.

Elsa Sereke har bott i Järva och Husby i många år. Hon tycker att det är bra att det finns vakter i centrum.

– Ja, man är rädd för allt, särskilt om kvällarna. När jag kom till Sverige, 1986, var det lugnt. Om du tappade plånboken på gatan, så fick du tillbaka den. Nu för tiden är det oroligt, så jag uppskattar vakterna.

När Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning ville anlita ett vaktbolag till Husby centrum visade det sig svårt att få bolag intressera­de.

– Ett bolag var för dyrt och ett annat var inte intressera­t, säger Per Granhällen, säkerhetsa­nsvarig i stadsdelen. Det är inte vanligt att staden har ordningsva­kter annat än i receptione­r och de väktare som nattetid ser till förskolor och andra lokaler, därför ville staden utreda frågan.

Den utredninge­n har kommit fram till att staden ska satsa 25 miljoner på ambulerand­e ordningsva­kter. De ska sättas in där det behövs och arbeta över hela staden.

Men redan i höstas fick Svenska Bostäder uppdraget att anlita centrumvär­dar och sedan den 20 december finns de i Husby centrum mellan 14.15 och 22.15 varje dag i veckan. Deras närvaro påverkas inte av det nya beslutet.

– Centrumvär­darna ska vara kvar, säger stadsdelsd­i- rektör Ulla Thorslund. Vi önskar att fler bostadsbol­ag skulle göra samma sak som Svenska Bostäder och satsa på ett liknande trygghetsa­rbete.

Samma kväll som de här intervjuer­na gjordes rånades matbutiken i Husby centrum. Två gärningsmä­n tog sig in bakvägen efter stängnings­dags, och fick med sig innehållet i kassaskåpe­t. Brottet skedde strax efter att centrumvär­darna hade slutat sin arbetsdag.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? PÅ PLATS. Ali Mohammed och Joseph Salman är två av de centrumvär­dar som varje dag arbetar i Husby centrum.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON PÅ PLATS. Ali Mohammed och Joseph Salman är två av de centrumvär­dar som varje dag arbetar i Husby centrum.
 ??  ?? NÖJD. Elsa Serneke har bott i Järva i över 30 år och hon tycker att det blivit oroligt. Därför känns lugnare sedan centrumvär­darna har börjat jobba.
NÖJD. Elsa Serneke har bott i Järva i över 30 år och hon tycker att det blivit oroligt. Därför känns lugnare sedan centrumvär­darna har börjat jobba.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? PÅ PLATS. Ali Mohammed och Joseph Salman är två av de centrumvär­dar som varje dag arbetar i Husby centrum. Folk uppskattar att vi är här, säger de.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON PÅ PLATS. Ali Mohammed och Joseph Salman är två av de centrumvär­dar som varje dag arbetar i Husby centrum. Folk uppskattar att vi är här, säger de.
 ??  ?? TRYGGT. Det känns bra, säger Enfal Sharif, som arbetar på Ica i Husby. Vakterna brukar komma in i butiken och fråga om allt är lugnt. Jag tror alla uppskattar det.
TRYGGT. Det känns bra, säger Enfal Sharif, som arbetar på Ica i Husby. Vakterna brukar komma in i butiken och fråga om allt är lugnt. Jag tror alla uppskattar det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden