Mitt i Kista

Öppnar skuld- och budgetrådg­ivning i kyrkan

-

Nu tar Spånga-Tenstas förre skuld- och budgetrådg­ivare Zeeshan Mian emot medborgare i ekonomisk knipa i Svenska kyrkans lokaler i Spånga.

– Jag finns här varje fredag mellan 9 och 15, säger han. Det känns bra att kunna hjälpa folk.

Zeeshan Mian arbetade 19 år i Spånga-Tensta och de sista sju åren som skuld- och budgetrådg­ivare. Under 2017 hjälpte han boende i stadsdelen att sanera skulder för 28,6 miljoner.

– Jag slutade i förtid, säger Zeeshan Mian. Min tjänst på Medborgark­ontoret halverades, fast vi borde ha varit två för att hinna med alla som sökte hjälp.

Enligt den nya arbetsorga­nisationen på Medborgar- kontoret skulle Zeeshan Mian även få andra arbetsuppg­ifter. Tanken är att alla medarbetar­e ska ”kunna lite om allt”.

– Men det fungerar inte, menar Zeeshan Mian. Skuld och budgetrådg­ivning är en specialkun­skap. Du måste ha god kännedom om skuldsaner­ingslagen, socialtjän­stlagen och personuppg­iftslagen. Det tar tid att lära sig. Jag själv gick sex månader dubbelt med en erfaren skuld- och budgetrådg­ivare innan jag klarade mig på egen hand.

Zeeshan Mian arbetar numera deltid som it-tekniker och nu har han dessutom börjat som skuld- och budgetrådg­ivare igen. Varje fredag, mellan 9 och 15, tar han emot dem som behöver hjälp i Svenska kyrkans lokaler i Spånga.

– Jag har kommit överens med diakonen här i kyrkan. Jag kan sitta här och arbetar på frivillig basis. Det går att boka tid genom att ringa diakonen eller direkt till mig.

Kerstin Gustafsson

”Det känns bra att kunna hjälpa folk.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? ÖPPET. Zeeshan Mian tar emot dem som behöver hjälp i skuld- och budgetrådg­ivning i Svenska kyrkans lokaler i Spånga varje fredag mellan 9 och 15. Han planerar också att finnas tillgängli­g i moskéerna i Tensta.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ÖPPET. Zeeshan Mian tar emot dem som behöver hjälp i skuld- och budgetrådg­ivning i Svenska kyrkans lokaler i Spånga varje fredag mellan 9 och 15. Han planerar också att finnas tillgängli­g i moskéerna i Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden