Mitt i Kista

”Vill att Ungdomens hus ska fungera bra”

Abdi Fatah, 19, är en av dem som startat Rinkeby Ungdomsråd. – Vi fick idén i somras, när de stängde Ungdomens hus. Då tänkte vi att vi ville göra något.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

Efter att Ungdomens hus stängde förra sommaren har flera ungdomar valt att engagera sig för att verksamhet­en ska fungera. Nu har de gått samman och bildat ett ungdomsråd.

Sommaren 2017 stängdes Ungdomens hus i Rinkeby på grund av att drogförsäl­jning hade förekommit i lokalerna. Personalen­s säkerhet kunde inte garanteras, sade man från förvaltnin­gen, och så stängde man med omedelbar verkan.

– Vi som håller till i Ungdomens hus blev ledsna och hade ingenstans att ta vägen, säger Abdi Fatah. Det här är vårt ställe, så vi diskuterad­e vad vi kunde göra.

Abdi Fatah, som i vanliga fall studerar sista året samhälle/media på Odenplans gymnasium, var en av dem som tog initiative­t att starta ett ungdomsråd.

– Vi kan fungera som ”extraperso­nal”, säger han, som en mellanhand mellan personalen och ungdomarna.

Abdi Fatah och de som sitter i styrelsen för Ungdomsråd­et tillhör dem som gått på Ungdomens hus i några år. – Ja, våra småsyskon bör- jar komma hit nu och vi vill att Ungdomens hus ska fungera bra.

De har valt en styrelse och de har haft möte med den ansvarige chefen på förvaltnin­gen. De har skickat in alla papper som är nödvändiga för att registrera en förening.

– Alla får vara med, det kostar ingenting. Men de som är medlemmar måste sköta sig, det kräver vi. Inget klotter, ingen nedskräpni­ng, inget våld får förekomma.

Nu under sportlovet har Ungdomsråd­et varit med och arrangerat fotbollstu­rneringen och poesiverks­taden i Ungdomens hus. För framtiden finns stora planer, även om organiseri­ng inte är så lätt alla gånger.

– Det är många som ställer en massa krav, säger Abdi Fatah. Men de glömmer att de har skyldighet­er också.

”Våra småsyskon börjar komma hit nu och vi vill att Ungdomens hus ska fungera bra.”

 ??  ?? ANSVAR. Abdi Fatah, 19, tillhör de äldre ungdomarna på Ungdomens hus i Rinkeby. Nu har han och några till bildat ett ungdomsråd i Rinkeby. Vi vill ta ansvar och att det ska fungera här, säger han.
ANSVAR. Abdi Fatah, 19, tillhör de äldre ungdomarna på Ungdomens hus i Rinkeby. Nu har han och några till bildat ett ungdomsråd i Rinkeby. Vi vill ta ansvar och att det ska fungera här, säger han.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? UNGDOMSRÅD­ET. Fr. v. Mikias Tekle, Shuayb Ali, Abdi Fatah, Ali Ahmed och Özlem Mermer.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON UNGDOMSRÅD­ET. Fr. v. Mikias Tekle, Shuayb Ali, Abdi Fatah, Ali Ahmed och Özlem Mermer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden