Mitt i Kista

Cherrie kommer till ny festival

Musikfesti­valen Smash intar Sjöhistori­ska museets arena Stockholm får en ny musikfest på en nygammal plats: Smash dammar av Sjöhistori­ska museet, en arena som hade sina glansdagar när Kurt Cobain var vid liv.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

”Kurt Cobain hade en särskild begåvning där det kvittade vad han sjöng.”

Den amerikansk­a hiphopstjä­rnan Post Malone headlinar endagarsfe­stivalen Smash i augusti. Än så länge är bara stockholma­ren Cherrie bokad som förband, men fler artister ska det bli.

Det är länge sedan Sjöhistori­ska, alltså marken alldeles utanför själva museet, fi- gurerade som plats för stooora popkulture­lla arrangeman­g med tiotusenta­ls åskådare. Men en som hängt med sedan det begav sig förra gången, är DN:s musikexper­t Nils Hansson.

– Neil Young, Eagles, Roxette, Nirvana, jo jag har sett mycket där, säger han. Vad kommer du ihåg från Nirvana, 1992? – Kurt Cobain hade en särskild begåvning där det kvittade vad han sjöng. Han kunde lyfta vad som helst och det var påtagligt där på Sjöhistori­ska. Det är kanske inte en så intim miljö men det är en bra, stor miljö. Man kommer hyfsat nära artisten, det finns goda möjlighete­r att röra sig, du blir inte trångt infångad där du inte ser något. Jag var förvånad över att det inte var mer folk på Nirvana, kanske halv kapacitet. På den tiden fanns det ett eftersläp: de hade slagit igenom stort men det tog ändå ett tag innan de kom upp i arenanivå på sina konserter.

Är det här klassisk konsertmar­k? – Ja det får man nog säga. Den funkar dessutom väldigt bra trots sin storlek. Och den är lätt att ta sig till. Man slutade väl ha konserter där för att det var problem med tillstånd och med att man störde de som bor i närheten. De som bor där är inte så många men de har inflytande. Har du en villa på den delen av Djurgården har du nog en del att säga till om. Kommer det att fungera med Post Malone? – Det tror jag nog och de ska fylla på med fler artister. Egentligen spelar nog inte platsen så stor roll; det kan bli en högtid ändå med rätt bokningar. I likhet med Nirvana så har Post Malone slagit igenom ganska stort ganska snabbt. Men det där eftersläpe­t finns inte längre på samma sätt. En artist kan rätt snabbt få en väldigt stor publik, som å andra sidan sedan glömmer fort.

 ??  ??
 ?? FOTO: FOTO: MOSTPHOTOS / IDA NILSING ?? GOTT OM PLATS. I sommar blir ytan vid Sjöhistori­ska åter konsertmar­k. Mon Chéri. Sherihan ”Cherrie” Hersi spelar här på den nya festivalen Smash.
FOTO: FOTO: MOSTPHOTOS / IDA NILSING GOTT OM PLATS. I sommar blir ytan vid Sjöhistori­ska åter konsertmar­k. Mon Chéri. Sherihan ”Cherrie” Hersi spelar här på den nya festivalen Smash.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden