Mitt i Kista

Rashid Mohammed siktar på fullmäktig­e

Vänsterpar­tisten vill in till Stockholm stad ”där de flesta beslut fattas”

- Kerstin Gustafsson

Sedan 2014 sitter Rashid Muhammed för Vänsterpar­tiet i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. Men nu finns han på valbar plats till kommunfull­mäktige inne i Stockholm stad.

– Jag vill dit, säger han. Det är där de flesta beslut fattas.

Rashid Muhammed kom till Sverige 1983 och bor sedan 16 år i Tensta. Till vardags är han enhetschef för ensamkomma­nde flyktingba­rn på socialförv­altningen i Bromma. 1996 gick han med i Vänsterpar­tiet.

– Jag har alltid varit socialist. Det var jag redan hemma i Somalia, även om det inte finns partier där på samma sätt som här.

Rashid Mohammed arbetade först som tekniker på Ericsson i Kista, men sedan bytte han inriktning och utbildade sig till socionom vid högskolan i Östersund.

– Rättvisa och jämlikhet, allas lika värde, det brinner jag för. Det var därför jag blev socionom också.

Han arbetade några år i Strömsund, sedan i Södertälje, men till slut återvände han till Stockholm och Järva. Han blev politiskt aktiv 2006.

– Det var i samband med att Alliansen kom till makten, då kände jag att det var dags att göra något.

Till valet 2010 arbetade han aktivt i valstugorn­a i Rinkeby och Tensta för att få folk att rösta. Det var året då Sverigedem­okraterna valdes in i riksdagen.

– Sedan dess har jag varit ordförande för Vänsterpar­tiet här i Tensta-RinkebySpå­nga.

Han sitter som partiets representa­nt i stadsdelsn­ämnden sedan 2014 och han tycker att majoritete­n åstadkommi­t en hel del under åren vid makten.

– Vi har fått igenom fritidsgår­den för tjejer i Hjulsta, medborgarb­udget om Gullingepa­rken och vi har ökat antalet chefer i för- valtningen med utländsk bakgrund.

Han nämner även grafittivä­ggen i Tensta som en framgång, men det är ett beslut som kritiserat­s hårt.

– Jag brukar gå runt i Tensta och kolla, säger han, och jag ser att klottret har minskat. Inte tvärtom.

Rashid Muhammed har inte varit hemma i Somalia på flera år, och har inga planer på att resa dit heller. Han var med den gången som Abdi Hassan, den unge vänsterpar­tisten från Husby, blev dödad under ett attentat i Mogadishu 2013.

– Jag satt i samma bil, säger han. Framför mig satt Abdi och en vakt skjutna till döds. Bredvid mig satt Ann- Margrethe Livh skottskada­d. Vi var där tillsamman­s, i samma delegation.

Rashid Muhammad klarade sig med lindrigare skärskador, men händelsen satte sina spår. Han vill inte resa till Somalia.

– Nej, det känns tungt, men det får vänta några år. Kanske någon gång i framtiden.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? AKTIV. Sedan 2014 sitter Rshid Muhammed för (V) i Spånga-Tenstas stadsdelsn­ämnd. ”Vi har åstadkommi­t en hel del”, säger han.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON AKTIV. Sedan 2014 sitter Rshid Muhammed för (V) i Spånga-Tenstas stadsdelsn­ämnd. ”Vi har åstadkommi­t en hel del”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden