Mitt i Kista

Sportlovsk­ul med poesi och fotboll

Konkreta lösningar på samhällspr­oblemen i orten. Det var temat för den paneldebat­t som anordnades i Ungdomens hus i Rinkeby. – Vi pratar bara om problemen, sa Mohamed Ali, 20, som var moderator. Vi måste kolla framåt också.

- Kerstin Gustafsson

”Skjutninga­rna här beror på ojämlikhet­en”.

Atletico Rinkeby anordnade en fotbollstu­rnering och samtidigt en poesiverks­tad i Ungdomens hus under sportlovet. Innan slutspelet i fotbollen drog igång hade man bjudit in till en debatt.

– Vi störde oss på att alla bara pratar om kortsiktig­a lösningar, sade Mohamed Ali, som i vanliga fall läser tekniskt basår på KTH. Det var första gången han ledde en debatt.

– Alla pratar om fler poliser och fler kameror. Vi vill ha en diskussion om riktiga lösningar.

Moosa Assal, imam och fritidsled­are på Blå Huset i Tensta, inledde. Han mena- de att det var viktigt att prata med barnen i unga år och samtidigt utbilda föräldrarn­a. Han tyckte att föräldrar bär ett stort ansvar för hur det går för deras barn.

– Men både föräldrar och barn är offer i dag, sade Mohamed Nuur, lokal politiker för (S). Det är viktigt att se det. Samhället har ett ansvar.

Jakob Durling, lärare från Kista Internatio­nal School,

menade sar Rinkeby för alla att gör skolan och något att inte viktigt Atletico pas- i sitt arbete.

– De flesta av killarna som står och hänger nere i centrum vill inte vara där. Det är aldrig för sent att få ordning på sitt liv. Det tar bara lite längre tid för en del. R ashid Musa, från Sveriges Unga Muslimer, påminde om att kriminalit­et inte är något nytt, utan något som funnits jämt.

– Det finns de som tror att brottsligh­eten ligger i vårt DNA, men de har fel. Forskninge­n visar att risken för kriminalit­et är större för dem som växer upp i splittrade familjer och går i en skola utan resurser. Det är viktigt att satsa på riktigt, inte bara måla om fasaden. Det finns inget quick-fix.

Ilyas Hassan, från Förorten Mot Våld, var också med i panelen.

– Vi är den nya underklass­en, sade han. Skjutninga­rna här beror på ojämlikhet­en, vi måste förstå de bakomligga­nde orsakerna. Därför är det viktigt att vi fortsätter att organisera oss.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FOTBOLL. Under två dagar anordnade Atletico Rinkeby en fotbollstu­rening i Ungdomens hus, samtidigt pågick poesiverks­tad, sminkkurs och paneldebat­t.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FOTBOLL. Under två dagar anordnade Atletico Rinkeby en fotbollstu­rening i Ungdomens hus, samtidigt pågick poesiverks­tad, sminkkurs och paneldebat­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden