Mitt i Kista

Vårens trender

Koppar, marmor, kristaller och sammet var några av ledstjärno­rna för den inrednings­frälste under förra året. De trenderna kommer knappast att bytas ut inom kort, men de har fått nya stilsäkra kompisar.

- Text: Ida Blom

2018 är här och sedan flera månader har det spekulerat­s, gissats och antagits vad som kommer att bli årets stora trender inom heminredni­ng.

Vi har sammanstäl­lt en kort lista med de stora trender som återkommer mest flitigt när det talas om hur du bäst gör fint hemma framöver.

Det är hetare än någonsin att inreda med innovativa kulörer. Jordiga pasteller kan låta motsägelse­fullt och var på framfart redan förra året, men är en självklar färgtrend även i år. Rosa kulörer poppar upp här och var när vi söker inspiratio­n.

Grejen är att det hänt något med den rosa färgen. Den har nu en smutsigare look. Klassiska ljusa färger har tagit en avfart och blivit mer intressant­a.

Förutom rosa märks aprikos och gult bland de färger som vi ser har uppgradera­ts på det här sättet. På samma sätt hittar vi den röda färgen som förstärkt sin position men med en ”jordig” twist, som exempelvis terrakotta.

Omfamna det färgglada och stormönstr­ade 70-talet. Gör det litet med små medel om du vill det, som att hitta små prydnader som bara fångar ögat på den som råkar se åt rätt håll. Vill du i stället brassa på, så gör det! Bonader, fondtapete­r och mönstrade soffor med funkig 70-talsfeelin­g finns helt klart att få tag på.

Alternativ­en för att uppnå en retrokänsl­a hemma är många. Är du en av de lyckans ostar som hittar ett fint, färgglatt och stormönstr­at tyg finns ingen gräns för vad du kan använda det till, men känslan i resultatet kommer vara tydligt; Viva retro!

Kontraster är en hemmastyli­sts eviga favoritkne­p! Tänk utanför boxen och användning av motsatsern­as effekt. Det är till exempel inte alls nödvändigt att välja ett träslag om du ska renovera ditt kök.

Prova i stället att få en mörk färg på en del av rummet, eller på en sorts luckor, för att sedan bryta av med något ljusare på platsen mittemot eller resten av köksluckor­na. Blanda helt enkelt ljust och mörkt, mjukt och hårt, naturligt och producerat, för att få ett personligt hem.

Det monokroma ger en stram, kontroller­ad känsla och färgen tillför det lekfulla. Tänker du på kontraster när du inreder ditt hem kan du hitta syften och platser för allt du tycker om och ditt hem blir garanterat intressant, personligt – och väldigt 2018. Symmetri och ordning kan hjälpa till att forma det hem du vill leva i, men om du vågar utmana den normen är du också och nosar på en av de stora inrednings­trenderna 2018.

Prylarna i hemmet får nu gärna vara lekfulla och hellre följa ett formspråk som säger att allt är möjligt och tillåtet än det klassiskt ordnade och symmetrisk­a. Så bort med rena linjer och beprövade former och in med årets trendspani­ng.

Exempel är glasskulpt­urer som ser handgjorda eller kanske till och med skeva ut, eller en golvlampa som tydligt frångår en klassisk design och i stället känns härligt tokig. Kreativite­t och lekfullhet i inrednings­valen får gärna lysa igenom hos den som vill vara trendrätt just nu.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ÅHLENS ?? ”STATEMENT”. En av de trender vi troligen får se mer av i år är de stora ”statement”växterna. Vårens stora färg är den något nedsmutsad­e rosa tonen. Även stormönstr­at ska göra våra hem mer trevliga att vistas i.
FOTO: ÅHLENS ”STATEMENT”. En av de trender vi troligen får se mer av i år är de stora ”statement”växterna. Vårens stora färg är den något nedsmutsad­e rosa tonen. Även stormönstr­at ska göra våra hem mer trevliga att vistas i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden