Mitt i Kista

Risk att unga blir utan sommarjobb

Ändå räcker de inte till i Rinkeby-Kista

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON

I Rinkeby-Kista har fler ungdomar sökt sommarjobb än antalet tillgängli­ga jobb i stadsdelen. Samtidigt erbjuder Stockholm stad totalt fler jobb än tidigare år.

I sommar finns det rekordmång­a sommarjobb i Stockholms stad. Men i Rinkeby-Kista har 1 550 ungdomar sökt arbete och i stadsdelen finns bara 1 150 sommarjobb. – Vi hade gärna erbjudit fler jobb, men det handlar om att hitta meningsful­la arbeten, säger stadsdelsd­irektör Ulla Thorslund.

I år kommer 8 600 ungdomar att erbjudas sommarjobb i Stockholms stad. Det är fler än någon gång tidigare. Men i Rinkeby-Kista räcker platserna ändå inte till.

– Fler har sökt än antalet jobb, så är det, säger Ulla Thorslund. Det är inte lätt att hitta vettiga arbeten och vi får inte heller använda oss av privata företag.

Förra sommaren var det 1 678 ungdomar mellan 16 och 19 år som sökte sommarjobb i Rinkeby-Kista. Då erbjöds totalt 1 500 ungdomar sommarjobb och sammanlagt 1 251 ungdomar från Rinkeby-Kista tackade ja.

– I år är det inte riktigt lika många som har sökt, säger Ulla Thorslund. Dessutom erbjuder även landstinge­t sommarjobb, många söker direkt dit. Ser vi att några blir utan, så får vi försöka hitta fler arbetsplat­ser.

Under sommar-, höst- och jullov kommer Stockholms stad erbjuda cirka 9 000 ungdomar ferie- och sommarjobb under 2018, vilket är 500 fler jobb än förra året.

– Ingen ung ska vara utanför, det är fortsatt en av våra viktigaste prioriteri­ngar i Stockholm, säger Mirja Räihä (S), arbetsmark­nadsborgar­råd i ett pressmedde­lande.

– Sommarjobb är en viktig möjlighet för unga att komma ut i arbetslive­t och därför är jag stolt över att vi ser ut att kunna slå förra sommarens rekord.

 ??  ?? SOMMARJOBB. Förra året fick några sommarjobb­are i Spånga-Tensta i uppdrag att upprätta en muralmålni­ng. Här är en bild från invigninge­n.
SOMMARJOBB. Förra året fick några sommarjobb­are i Spånga-Tensta i uppdrag att upprätta en muralmålni­ng. Här är en bild från invigninge­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden