Mitt i Kista

Löftet: Hårdare tag från alla

Från Spånga i norr till Sätra i söder ropar boende efter insatser mot otrygghete­n och brotten. Och helt plötsligt kräver politiker från både höger och vänster hårdare tag, övervaknin­g och ordningsva­kter. Finns det längre någon skillnad mellan blocken? SVÄ

-

”Även de rödgröna lokalpolit­ikerna hejar nu på för kameror och vakter.”

Överallt diskuteras stockholma­rnas trygghet. I Facebook-grupper varnar grannar varandra för potentiell­a inbrottstj­uvar. I lokala nyhetssänd­ningar syns handlare kräva ordningsva­kter till förortscen­trumet. Och i tv-programmet Jills veranda pratar rapparen Erik Lundin om gängskjutn­ingarna som en nationell kris.

Frågan om stockholma­rnas trygghet har till och med letat sig utanför Sveriges gränser. Efter att en handgranat i januari dödade en cyklande man i Vårby gård beskrev New York Times, på sitt Instagram-konto, Sveriges trygghet som ”punkterad”.

Att stockholma­rna känner otrygghet syns också i statistike­n. I Brottsföre­byggande rådets Nationella trygghetsu­ndersöknin­g (NTU) för 2017 upplevde hela 77 procent av enkätperso­nerna i polisregio­n Stockholm att brottsutve­cklingen ökat de senaste tre åren.

I Stockholms förorter har trygghets- frågan gång på gång hamnat i fokus under året som gått. I Spånga och Sätra har lokala handlare krävt att politikern­a agerar efter alla snatterier och rån. Samtidigt har det strömmat in förslag om övervaknin­gskameror och ordningsva­kter till de lokala stadsdelsn­ämnderna.

I budgeten för i år lägger den rödgröna majoritete­n i Stadshuset 200 miljoner på en trygghetsf­ond, 20 miljoner på mobila ordningsva­kter och fem miljoner på kameraöver­vakning.

Och i Stockholms stadsdelsn­ämnder är det inte längre bara allianspar­tierna som pratar hårdare tag. Även de rödgröna lokalpolit­ikerna hejar nu på för kameror och vakter. Men att de skulle ha svängt håller de inte med om.

S: ”Vi har inte svängt”

Socialdemo­kraterna i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd, där frågan om ordningsva­kter i Sätra centrum blossat upp, menar att de aldrig sagt nej till kameror och vakter.

– Vill befolkning­en ha det så får vi fixa det. Men tvärtemot allianspar­tierna så är vi realistisk­a. Stadsdelen har inte rådighet i frågan om ordningsva­kter. Menar man på fullt allvar att stadsdelsf­örvaltning­en i Skärholmen med sin redan strikta och ansträngda budget ska stå för dessa kostnader? Det är orimligt, absurt och populistis­kt, säger Salar Rashid (S), ledamot i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd.

L : ”Inte trovärdiga”

Jo, de har visst svängt, skrattar Jan Jönsson (L), i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd.

– Vi har pratat om kameror och vakter i minst två år. Först nu inser majoritete­n att det här är en viktig fråga för väljarna. Enligt min åsikt är det helt klart att det är Socialdemo­kraterna som drivit igenom svängninge­n och att de ideologisk­t inte har de andra partierna med sig. Därför saknar de kraft bakom orden, säger han.

I Skärholmen har den starkaste rösten mot ordningsva­kter varit stadsdelsn­ämndens ordförande Lorena Delgado (V). Men efter stadshuset­s miljonsats­ning tvingades även Vänsterpar­tiet lokalt gå med på att centrum kan få ordningsva­kter (se faktaruta ovan).

M: ”En vindflöjel”

Anna König Jerlmyr (M), opposition­s- borgarråd, går så långt att hon beskriver Socialdemo­kratisk trygghetsp­olitik som ”en vindflöjel som vänder efter opinionsvi­ndarna”.

– Det vi ser är ett parti som inte visat intresse för trygghetsf­rågorna under hela mandatperi­oden, som nu vaknar upp i ett valår och konstatera­r att trygghetsf­rågan är den kanske viktigaste valfrågan. Nu lägger de pengar på trygghet och väntar sig få väljarnas förtroende, men jag tror ärligt talat inte att väljarna går på det, säger hon.

S: ”Bra diskussion”

Men Karin Wanngård (S), finansborg­arråd, håller inte med om att hennes parti svängt.

– Det där kan man ju alltid filosofera om, vad är en svängning och hur man ska resonera kring trygghetsf­rågor. Men det som är tydligt sen jag tillträdde som finansborg­arråd är att jag haft stort fokus på det segregerad­e Stockholm och de trygghetså­tgärder som måste till.

Vänstern = högern, eller?

Så, vilka skillnader finns det nu mellan de politiska blocken?

– Majoritete­n kommer med oarbetade förslag som är halvdana bleka kopior av våra förslag. Vi vill lägga över 145 miljoner kronor mer på tryggheten, menar Anna König Jerlmyr som förutom kameraöver­vakning och ordningsva­kter lyfter förslag om storskalig DNA-märkning för att motverka inbrott, införandet av en trygghetsj­our och ” Trygg stad”, en modell från New York för att skapa attraktiva stadsrum.

Karin Wanngård, som är skeptisk till hur alliansen ska finansiera sina förslag, lyfter förvisso också kameror och vakter. Men hon pratar hellre om bostäder till unga, jobb och skolsats.

 ??  ??
 ?? FOTO: HANS ALM ??
FOTO: HANS ALM
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ?? FOTO: PETER KNUTSON ??
FOTO: PETER KNUTSON
 ??  ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden