Mitt i Kista

Husbyrappa­ren Keya tillbaka med nytt album

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Det har gått drygt två år sedan Keya Turan släppte sitt hyllade debutalbum ”Nyanser av blått”. Nu utlovar han ett ännu bättre album.

När Keya Turan släppte sitt debutalbum i slutet av 2015 fick lyssnarna uppleva en rappare som delade med sig av sin uppväxt i Husby. Skivan hyllades av kritikerna och tidningen Gaffa skrev att det ” känns som årets bästa svenska album”. Men själv ser han det kommande albumet ”#Dödvinkel”, som släpps den 13 april, som en rejäl utveckling framåt.

– Det här albumet är en mer nyanserad version av mig själv än på det första. Det här är högre kvalitet. Det är dags att höja ribban, säger Keya Turan.

– Det här albumet är mycket mer personligt och moget. Jag beskriver mitt artistskap mer. Det finns nog en låt för alla, även om man inte skulle gilla hip hop.

Att det är bättre, hur hörs det?

– Du hör det på min approach, hur ärlig och öppen jag är. Jag kan gå från introvert till 100. Sen kanske något mer festligt och sen sjunger jag. Du hör det på nivån, ljudproduk­tionen, allt, säger han.

Sedan debutsläpp­et har han fått uppleva att livet som artist inte alltid är en dans på rosor. Keya Turan beskriver ett yrke som kan vara mycket jobbigare än vad folk tror.

– Under albumperio­der har jag knappt varit här i Husby. Jag kom bara hem och sov här och kunde vara inlåst i studion i ett år. Ett tag slutade jag träna och åt inte lika bra. Men nu är det bättre, säger Keya Turan.

Mitt i all hets kunde han känna att han tappade glädjen. Då började han gå tillbaka till gamla aktivitete­r, som att spela basket med vännerna. Det har också gett effekt för musikskapa­ndet.

– Jag har hittat tillbaka till glädjen med musiken igen, säger Keya Turan.

Keya Turan har sedan debuten synts i flera sammanhang och har bland annat deltagit i programmet ”Lyckliga gatan” i TV4.

Han är glad över att ha fått visa upp sin uppväxtort och han poängterar mer än gärna att han har en helt an- nan bild av Husby än vad han tycker media oftast visar upp.

– Folk här kämpar varje dag för att göra Husby till en bra plats. Härifrån kommer kända idrottare, musiker, författare, kvinnliga inspiratio­nskällor och företagare. Att det kommer så mycket talang härifrån är ingen slump. Sen kan jag tala om all kultur som finns här där man tar del av varandra utan någon fientlighe­t mot varandra.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? HÖJER RIBBAN. – Det här albumet är en mer nyanserad version av mig själv än på det första, säger rapparen Keya Turan.
FOTO: JONAS CARLSSON HÖJER RIBBAN. – Det här albumet är en mer nyanserad version av mig själv än på det första, säger rapparen Keya Turan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden