Mitt i Kista

20-åring åtalas efter Helins död

- Jonas Carlsson

För ett år sedan kördes tvåbarnsma­mman Helin Burkay ihjäl på Järvafälte­t. Nu åtalas en 20-årig man.

Den 3 april 2017 var tvåbarnsma­mman och läkaren Helin Burkay på väg hem från jobbet. När hon kom gåendes på Järvafälte­t, i närheten av Eggeby gård, kom en man med en medpassage­rare körande på en motorcykel i hög hastighet. Föraren tappade kontrollen över motorcykel­n och körde på Helin Burkay som fick allvarliga skador. Hon avled senare av sina skador på sjukhuset.

Några veckor efter händelsen hölls en manifestat­ion mot våld till minne av Helin Burkay, i närheten av platsen där hon blev påkörd av motorcykel­n. Hundratals människor samlades för att visa sitt stöd.

– Det var värdigt för Helin. Det var kanske 300 personer här. Det var inte bara de som kände Helin som var här, det inger hopp. Vi kom- mer fortsätta kampen mot våld, sa nära vännen Naile Aras.i samband med manifestat­ionen.

Nu åtalas en 20-årig man vid Solna tingsrätt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshe­t i trafik, obehörigt avvikande från trafikolyc­ksplats, olovlig körning, grovt rattfyller­i och ringa narkotikab­rott. Den åtalade hade brukat narkotika innan han körde på Helin Burkay.

Åklagarens bevisning består delvis av att mannen ska ha erkänt vållande till annans död, ringa narkotikab­rott och olovlig körning. Det ska också ha funnits två vittnen på plats, förutom medpassage­raren på motorcykel­n.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? PLATSEN. Här kördes Helin Burkay på av en motorcykel.
FOTO: MICHAEL FOLMER PLATSEN. Här kördes Helin Burkay på av en motorcykel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden