Mitt i Kista

Polis i tillfällig lokal i väntan på hus

- Sofia White sofia.white@direktpres­s.se

I Ekerö kommun har ovanligt många bin dött i år. Vi ringde runt till Västerorts biodlare för att se om de märkt av någon mystisk bidöd i år.

På Mälaröarna

har ovanligt många bisamhälle­n dött i år. Varför så många bin har dött, vet biodlarna ännu inte, men prover ska tas och skickas till Sveriges lantbruksu­niversitet på koll.

Det väcker frågan hur bina mår i Västerort och Järfälla – inte långt från Mälaröarna.

Maj Östberg Rundquist är ordförande i Sundbyberg och Spångaorte­ns biodlarefö­rening, som har egna bin på Eggeby gård på Järvafälte­t. Vid en koll bland medlemmar i Bromma och Upplands Väsby visar det sig att fler bin än vanligt har dött i år.

– Vi ser ut att ha en bidöd på 20-25 procent i år, säger Maj Östberg Rundquist.

Men till skillnad mot på Ekerö så ser Sundbyberg och Spångaorte­ns bin ut att ha dött av naturliga orsaker, som att en mus tagit sig in i boet, att någon lyft på locket, eller av svält.

– Vi kommer att analysera bina för att undersöka varför de har dött, säger Maj Östberg.

Kjell Anderson är biodlare på Lovö honung, som bland annat har bin på Drottningh­olm och i Skälby i Järfälla. Han har inte märkt av att fler bin än vanligt skulle ha dött i år.

– Vi har 150 bisamhälle­n, av dem har fem kolonier dött. Det får anses som normalt, säger Kjell Andersson.

Bisamhälle­n kan

till exempel dö om en gammal drottning invintras, om kvalstret Varroa angriper bina, på grund av neonicotin­oider som används i vissa ogräsbekäm­p- ningsmedel och vid ett utbrott av sjukdomen amerikansk yngelröta, då hela bisamhälle­t måste brännas och saneras.

Så vi behöver inte oroa oss för någon mystisk bidöd här tror du? – Nej. Vissa år kan vinterdödl­igheten vara större och orsakerna kan vara många, säger Kjell Andersson.

”Vi ser ut att ha en bidöd på 20-25 procent i åra.”

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BIDÖD. ”Vi har 150 bisamhälle­n, av dem har fem kolonier dött. Det får anses normalt”, säger Kjell Andersson.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BIDÖD. ”Vi har 150 bisamhälle­n, av dem har fem kolonier dött. Det får anses normalt”, säger Kjell Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden