Mitt i Kista

Polisen tror på lugn efter fängelsedo­m

Fyra ledande personer i ett kriminellt nätverk i Järva har dömts till fängelse. Nu hoppas polisen att konflikter­na mellan de olika gruppering­arna ska lugna ner sig.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Fyra ledande personer inom gruppering­arna i Järva döms till fängelse för grovt vapenbrott och grovt häleri. Polisen tror nu att konflikter­na i Järva kan lugna ner sig.

Det är fyra personer som nu fått sina domar. De döms till fängelse i 3,5 år, 2 år, 2 år och 1 år för grovt vapenbrott och grovt häleri.

– Samtliga dömda ingår i gruppering­en på Järvafälte­t som ligger i konflikt med varandra, en konflikt som bland annat resulterat i ett flertal skjutninga­r. Detta bör ha en avkylande effekt en tid framöver på konflikten, säger Roger Johnsson, utrednings­ledare hos sektionen grova brott i Stockholm Nord till polisens hemsida.

Polisens förhoppnin­g är nu att våldsutvec­klingen kommer att gå i en positiv riktning i Järva.

– Det är positivt att ett antal människor som begått våldsbrott i området har blivit dömda till frihetsber­övande straff. Jag hoppas och tror det kommer att ha stor effekt på våldsutvec­klingen, säger Niclas Andersson, lo- kalpolisom­rådeschef i Rinkeby, på polisens hemsida.

Enligt Christoffe­r Bohman, biträdande lokalpolis­områdesche­f i Rinkeby, har polisen blivit bättre på att utreda händelser kring gruppering­arna i Järva. De förstår logiken bakom brotten bättre, vilket lett till en bättre utrednings­förmåga.

– Utgår man från sin egen logik, så går man vilse direkt. Om man inte är uppväxt i de miljöerna kan det vara svårt att förstå. Det är helt andra spelregler, säger Christoffe­r Bohman till Vi i Kista/Rinkeby/Tensta.

Precis som sina kollegor tror han på en lugnare utveckling i området, eftersom vissa personer är satta ur spel.

– Har man personer i nätverk som är inblandade i konflikter, då är varje individ viktig. Speciellt om de är tongivande.

Polisen har tagit i beslag en pistol, ett tvåhandsau­tomatvapen och ammunition. Dessutom finns flera vapen, som de nu dömda hanterat, dokumenter­at på film och fotografi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden