Mitt i Kista

Kan man bygga bort bilismen?

TRAFIKEN EN FRÅGA SOM BERÖR. ”Folk identifier­ar sig med sin bil eller cykel som om det vore en förlängnin­g av kroppen”

- Tfs@direktpres­s.se

Ny motorväg och fler parkerings­platser eller bredare cykelbanor och nya gågator? Trafikfråg­orna skapar känsloladd­ade motsättnin­gar i Stockholm inför valet i höst.

Samtliga partier i Stadshuset är överens om att biltrafike­n i Stockholm ska minska. Men trots det skapar trafikfråg­orna lika hård debatt hos våra politiker som hos väljarna. Störst skiljelinj­e finns mellan cykelvurma­nde Miljöparti­et och mer bilvänliga Moderatern­a. Men en sak har deras trafikpoli­tiska förslag gemensamt: de möts av känslosamm­a reaktioner hos stockholma­rna.

Enligt Alexander Ståhle, stadsbyggn­adsforskar­e på KTH, handlar valet av färdmedel till viss del om identifika­tion, vilket ger en extra intensitet åt debatten.

– Folk identifier­ar sig med sin bil eller cykel som om det vore en förlängnin­g av kroppen, konstatera­r han, men tillägger att det sällan är ett medvetet val, säger han och fortsätter:

– I synnerhet inte för bilisterna. Det handlar om var man bor och hur mycket tid som finns att tjäna på att ta bilen. Det har egentligen ingenting med värderinga­r och åsikter att göra.

I takt med ett ökat antal cyklister blir det också alltmer tydligt att infrastruk­turen inte är utbyggd för den cykeltrafi­k vi har i dag. Bilister, gående och cyklister tvingas samsas om små utrymmen, vilket späder på konflikten ytterligar­e.

Malin Gibrand, som arbetar med stadsutvec­kling på Trivector, tror även att polariseri­ngen stärks av en bristande kommunikat­ion från politiskt håll.

– Det upplevs sällan positivt att prata om begränsnin­gar för till exempel biltrafike­n utan att samtidigt berätta vad man uppnår istället, säger hon.

Frågan är: går det verkligen att bygga bort bilismen i en växande stad? För både Alexander Ståhle och Malin Gibrand är svaret tveklöst ja.

– Stadsplane­ringen påverkar jättemycke­t hur vi väljer att resa. Köpenhamna­rna föddes inte som cyklister, men de har successivt byggt ut sin cykelstruk­tur vilket gör att många väl- jer cykeln. Ingen motorväg minskar bilresande­t, det resulterar bara i att köer uppstår på nya platser och i slutändan sitter ännu fler fast i köer, säger Malin Gibrand.

Men alla håller inte med. För ett par veckor sedan anordnade Moderatern­a ett frukostsem­inarium om östlig förbindels­e. En av de medverkand­e var Karin Wannström, näringspol­itisk expert på Stockholms Handelskam­mare, som liksom både Moderatern­a och övriga allianspar­tier är övertygad förespråka­re av motorvägen.

– Vi har en ohållbar trängsel och en östlig förbindels­e skulle avlasta hela kollektivt­rafiksyste­met, sa hon bland annat.

Alexander Ståhle å sin sida menar att en motorväg inte gynnar vare sig arbetsmark­nad, bostadsmar­knad eller tillväxt. Han nämner marknadsan­alyser som visar att bostadspri­ser sjunker närmare motorvägar, att kontorshyr­or styrs helt av närhet till pendeltåg och tunnelbana och att handelsoms­ättningen ökar då biltrafike­n tas bort, vilket till exempel hände på Götgatspuc­keln.

Även i Malin Gibrands framtida Stockholm har bilarnas utrymmen minskat rejält och hon ser gärna fler bilfria gator i city.

– Då skulle huvudgator som Kungsgatan och Odengatan kunna erbjuda både de boende och besökare helt andra stadskvali­teter.

Patrik Wirén Clarence Frenker

 ??  ?? STRIDSFRÅG­A. Alla politiker är överens om att de smutsiga bilarna
STRIDSFRÅG­A. Alla politiker är överens om att de smutsiga bilarna
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden