Mitt i Kista

Trendigt med digitala förråd

Strukturer­a din förvaring eller skaffa stenkoll på allt som händer i bostadsrät­tsförening­en. De digitala alternativ­en för att lösa ditt hemmaliv blir allt fler. Nu lanseras en ny tjänst som låter dig förvara prylarna i ett ’’virtuellt förråd”.

- Clarence Frenker

Våra hem blir allt mer digitala och smarta. Och i takt med det blir även de digitala tjänsterna fler – särskilt när det gäller lösningar för att ta hand om våra prylar.

Nu slår sig ännu en aktör in på marknaden och erbjuder on demand-förvaring som, enligt de själva, ska styra upp bristen på yta och ordning i våra förråd.

– Det är tydligt att det traditione­lla förrådet inte fungerar särskilt väl i praktiken. Vi förvarar bortglömda saker som upptar plats och aldrig kommer till nytta, varken för ägaren eller någon annan. För att bryta sådana mönster krävs nya lösningar som stimulerar till användning och återanvänd­ning, säger Eva Sjökvist, vd för Beam- box, som nu lanseras brett i Stockholm och Sverige.

Principen går kort och gott ut på en hämta- och lämnatjäns­t där användaren samlar ihop de grejer som ska förvaras, beställer hämtning och sedan körs allt till ett förråd i Stockholms­området. Där fotografer­as sedan varje enskild sak innan de stoppas in i ett låst utrymme. Användaren kan därefter via en app se exakt vad som finns i det egna ”virtuella förrådet” och när som helst klicka hem prylar när de behövs, varpå de levereras till dörren igen.

Men tjänsten möter också konkurrens. I både Appstore och Google Play finns ett flertal tjänster som erbjuder lösningar för alltifrån för- varing till administra­tionsverkt­yg för bostadsrät­tsmedlemma­r.

Företaget har inför lanseringe­n låtit göra en Yougov-undersökni­ng för att reda ut vår relation till prylar och förrådsför­varing. Och den visar att just förvaring ändå är en stor problemkäl­la i våra hem. Åtta av tio uppger att de inte har full koll på vad som finns i deras förråd, och lika många säger även att de hittar saker i förrådet de inte visste fanns där.

Beambox vd Eva Sjökvist är övertygad om att de nya digitala förvarings­tjänsterna möjliggör inte bara ett strukturer­at hem, utan även lägger grunden för en medveten och hållbar livsstil samt ger ett förändrat förhållnin­gssätt till konsumtion.

– On demand-förvaring förenklar vardagen och frigör värdefull boyta i hemmet, samtidigt som det bidrar till ett sundare förhållnin­gssätt till prylar och förvaring. Vi vet till exempel att många skulle rensa ut och lämna till återvinnin­g oftare om de fick bättre koll på sina saker, vilket gynnar en hållbar livsstil, säger Eva Sjökvist.

”Åtta av tio uppger att de inte har full koll på vad som finns i deras förråd.”

 ?? FOTO: BEAMBOX ?? KOLL PÅ FÖRRÅDET. Ett digitalt förråd går ut på en hämta- och lämnatjäns­t där användaren samlar ihop de grejer som ska förvaras, beställer hämtning och sedan körs allt till ett förråd i Stockholms­området där det fotas och läggs upp i en app. Eva...
FOTO: BEAMBOX KOLL PÅ FÖRRÅDET. Ett digitalt förråd går ut på en hämta- och lämnatjäns­t där användaren samlar ihop de grejer som ska förvaras, beställer hämtning och sedan körs allt till ett förråd i Stockholms­området där det fotas och läggs upp i en app. Eva...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden