Mitt i Kista

Många viljor om Campus Tensta

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Journalist­ik, juridik och företagsek­onomi kan bli en del av utbildning­sutbudet på nya Campus Tensta. Nyligen möttes flera aktörer samt skolborgar­rådet Olle Burell för att presentera sina visioner för det nya utbildning­scentrumet Tensta.

Campus Tensta är ett framtida utbildning­scentrum som kommer att erbjuda gymnasial språkintro­duktion, komvux- och yrkesSFI, folkhögsko­la och kurser på akademisk nivå. Campuset ska ha sin bas i lokalerna där de nationella programmen i Ross Tensta gymnasium förr höll till.

– Campus Tensta blir ett nav i Järva för unga vuxna. Satsningen erbjuder en fyrklöver av utbildning­ar och på så sätt möter vi de olika behov som finns, samtidigt som skolformer­na berikar varandra. Jag tror att den kreativa miljön kommer att locka elever från hela Stockholms­regionen och bli en vitamininj­ektion för Tensta. Lokalerna ska också användas på helger och kvällar vilket ger ett bra tillskott av mötes- och samlingslo­kaler, sade Olle Burell, skolborgar­råd (S) i ett pressmedde­lande innan kvällen hade börjat.

Nyligen samlades flera olika aktörer som kan beröras samt intressera­de medborgare, för ett möte på Tensta träff. Där klargjorde flera aktörer var de står i frågan.

– Det vore väldigt intressant att vara med i den här satsningen. Vi tänker oss introducer­ande utbildning­ar i journalist­ik, juridik och företagsek­onomi, alla avdelninga­r har varit intressera­de. Vi tänker oss en satsning på fem år, sedan kan vi utvärdera om det är värt att fortsätta, sa Jonas Ebbesson, professor i miljörätt på Stockholms universite­t.

En förhoppnin­g finns om att en framtida akademisk miljö kan inspirera de elever som går på språkintro­duktion på Tensta gymnasium.

– Det blir bättre att befinna sig i Campusmilj­ö, att visa dem att det finns fantastisk­a möjlighete­r att studera vidare i Sverige även efter 20 års ålder. Det blir en verklig skillnad. En del tänker att ”jag måste skynda mig att bli klar med språkintro­duktionen och skolan innan jag fyller 20”. Men det är inte för sent, det finns alla möjlighete­r, säger Susanne Franzén, rektor på Tensta gymnasium, till Vi i Kista/ Rinkeby/Tensta.

Det finns flera aktörer som är intressera­de av att bidra till Campus Tensta.

– Det är väldigt många som vill väldigt mycket. Det är positivt. Hur vi ska få ihop det här mellan olika förvaltnin­gar, det är utmaningen, sa Lars-Gustaf Jonsson, stadens projektled­are för Campus Tensta.

Campus Tensta beräknas stå klart 2019–2020. Byggnadern­a renoveras just nu.

”Det vore väldigt intressant att vara med i den här satsningen.”

 ??  ?? SKOLBORGAR­RÅD. Olle Burell tror att Campus Tensta, som ska ha sin bas i Ross Testa gymnasiums lokaler, kan bli ett nav för unga vuxna.
SKOLBORGAR­RÅD. Olle Burell tror att Campus Tensta, som ska ha sin bas i Ross Testa gymnasiums lokaler, kan bli ett nav för unga vuxna.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON/EMILY KARLSSON ??
FOTO: JONAS CARLSSON/EMILY KARLSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden