Mitt i Kista

Här går en klubb i graven

- Jonny Andersson 070-78 78 705 jonny.andersson@direktpres­s.se

Järva MK gick i graven vid ett extra årsmöte i torsdags.

– Många har stöttat och uttryckt sympati, men ingen har ställt upp i kampen mot staden och beslutet att crossbanan ska bli park, säger ordförande Jonny Pålsson.

”Skamligt”, ”bedrövligt” och ”idiotiskt” var tryckbara ord när runt 20 Järva MK-medlemmar i måndags samlades på Barkarbyba­nan för att städa bort det sista – rensa klubbhuset och ta vara på drygt 50-års historia.

Nedläggnin­gen är en konsekvens av att Stockholm stad besluta att Järva MK:s crossbana ska bli park i Hansta naturreser­vat.

– 100 meter från Förbifart Stockholm, säger ordförande­n Jonny Pålsson sarkastisk­t.

I JMK:arnas värld är park här ett dåligt skämt. Som dåligt skämt sorteras även löften om ersättning­smark inte förverklig­ats.

Vid ordinarie årsmötet i april beslutades därför att Järva MK skulle läggas ner. För att slutligt klubba beslutet krävdes extra årsmöte. Det hade klubben i torsdags.

Tre dagar tidigare rensades klubbhuset.

Mattias Mensonen, Järva MK, vann det absolut sista tävlingshe­atet under Carla Memorial, som blev sista tävlingen på banan.

– Bedrövligt. Det här är en av Sveriges bästa naturbanor i konkurrens med den i Uddevalla. Jag har kört för Järva sedan 2001 och trodde inte att det skulle gå så här illa.

I vinter och vår har banområdet rensats. Man anser sig ha tagit bort allt som skapats för att utveckla banan. Dock har man inte hörsammat kraven på att området ska återställa­s till naturmark. Man kunde dessutom inte. Staden parkerade betongbarr­iärer runt marken. En kranförare JMK beställt tvingades vända utan utfört arbete.

– Vi har hyrt en crossbana och lämnar en crossbana. Borta är exempelvis containern som var nedgrävd för att fungera som tunnel under banan, säger Jonny Pålsson.

Sedan årsskiftet har klubben varit portad från banan, men haft tillgång till klubbhuset. Vad händer nu?

– Vår crosskola och vissa medlemmar, tyvärr inte alla, har fått vara på Vikbanan, Upplands Väsby. Från och med på torsdag är alla klubblösa och kan gå var de vill. Svemo tycker att det som hänt är så bedrövlig att alla slipper betala ny licens vid klubbyte, säger Jonny Pålsson.

Bakom hans rygg lyfts en tresitssof­fa ut. Den och annat kånkas till en container. Pokaler, tavlor och bilder tar bröderna Fredrik och Robert Forsell hand om. Trots att Forsell Motor, i Sollentuna, redan är fullt vill de skapa ett minneshörn av JMK:s 52 år.

– Vi ska försöka. Man kan inte slänga sån´t här, säger Fredrik Forsell och pillar med kniv loss en bildtavla från väggen. Bilden är från VM på banan 1982.

Hans bror väljer bland pokaler, erövrade troféer, som står längs väggarna och på fönsterbrä­dor.

Värdefull utrustning har JMK skänkt till Mälarö MCK med hopp om att den klubben ska få en knuff framåt.

– Vi kunde kanske fått 25 000 kronor för utrustning­en, men utan klubb har vi ingen nytta av de pengarna, säger Jonny Pålsson och ser fler pokaler lämna rummet.

”Jag har kört för Järva sedan 2001 och trodde inte att det skulle gå så här illa.”

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? STÄDNING. En brun skinnsoffa på väg mot tippen.
FOTO: JONNY ANDERSSON STÄDNING. En brun skinnsoffa på väg mot tippen.
 ??  ?? PRISER. En del av Järva MK:s historia ska i framtiden kunna beskådas på Forsell Motor i Sollentuna.
PRISER. En del av Järva MK:s historia ska i framtiden kunna beskådas på Forsell Motor i Sollentuna.
 ??  ?? DYSTER. Jonny Pålsson såg med vemod pryl efter pryl lämna klubbhuset.
DYSTER. Jonny Pålsson såg med vemod pryl efter pryl lämna klubbhuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden