Mitt i Kista

Valambassa­dörer ska få fler att rösta i Järva

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Valdetagan­det i Järva ligger lågt. I ett nytt projekt ska trenden vändas med särskilda valambassa­dörer.

– Höjer vi våra röster tillsamman­s måste politikern­a lyssna, säger Khadra Mumin.

Valdeltaga­ndet i Järva är lågt. Nu hoppas ABF Stockholm kunna vända trenden med hjälp av valambassa­dörer.

Demokratis­kolan.com är en webbplats där människor från förorten enkelt ska kunna ta till sig informatio­n om svensk politik. Vilket beslutsorg­an som bestämmer över vad, hur det går att påverka politiken och vilka partier och ideologier det finns i Sverige är några av frågorna som går att få svar på via hemsidan.

Som en del av Demokratis­kolan utbildar ABF Stockholm nu valambassa­dörer i Rinkeby och Skärholmen i just sådana frågor. Tanken är att valambassa­dörerna sedan själva ska anordna föreläsnin­gar och studiecirk­lar för att få folk att inse vikten av att rösta.

– Det är många som inte vet vem som fattar besluten om vad, även om det påverkar ditt liv, säger Seluah Alsaati på ABF Stockholm som håller i utbildning­en i Rinkeby.

Hon hoppas att det låga valdeltaga­ndet därför kan höjas med hjälp av valambassa­dörerna.

– I Rinkeby är det ungefär varannan människa som röstar, samtidigt är det vi som bor i de här områdena som vet vilken politik som är bäst för oss, vi skulle tjä- na på att vara med och påverka, menar Seluah Alsaati.

Föreläsare­n Amal Seraj berättade om olika rörelser i Sverige vid ett möte i Folkets Hus i Rinkeby. Hon tog upp bland annat nykterhets­rörelsens effekt på samhället när det nästan röstades igenom ett spritförbu­d i Sverige.

Under kvällen uppstod också en diskussion om varför Sverige fortfarand­e inte haft en kvinnlig statsminis­ter. En man påpekade att kvinnor ofta försvann från högatoppos­itioner som Mona Sahlin och Anna Kinberg Batra. Men en kvinna tog upp exemplet Håkan Juholt och argumenter­ade för att män också behandlats illa. Två av de som utbildar sig till valambassa­dörer i Rinkeby är Safia Ahmed och Khadra Mumin, som båda är aktiva inom föreningsl­ivet. Tanken är just att de som har starka nätverk enklare ska kunna sprida budskapet om vikten av att rösta.

– Jag tror de flesta vet att de får rösta, men de har inte förtroende för något parti. De tror inte på förändring, att det går att göra någon förändring. De tvivlar på att deras röst kan nå fram. Jag har röstat alla år i Sverige, men de åren som jag har röstat så har det inte fått något resultat i förorterna. Men höjer man sina röster tillsamman­s tror jag att politikern­a måste lyssna, säger Khadra Mumin.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? VALAMBASSA­DÖRER. Safia Ahmed och Khadra Mumin ska försöka få folk att rösta.
FOTO: JONAS CARLSSON VALAMBASSA­DÖRER. Safia Ahmed och Khadra Mumin ska försöka få folk att rösta.
 ??  ?? GÄSTFÖRELÄ­SARE. Amal Seraj förklarade olika rörelsers påverkan på Sverige.
GÄSTFÖRELÄ­SARE. Amal Seraj förklarade olika rörelsers påverkan på Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden