Mitt i Kista

SÅ SKA NYA MOSKÉN SE UT

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Den kommande Rinkebymos­kén visas nu upp för alla stockholma­re. En modell av en kupol är en del av utställnin­gen Public Luxury på Skeppsholm­en

Det är museet Statens centrum för arkitektur och design (ArkDes) på Skeppsholm­en som visar utställnin­gen Public Luxury mellan den 1 juni och 13 januari nästa år.

– Public Luxury är en brokig och tät utställnin­g med stora specialgjo­rda verk som knyter an till samhällsde­batten om arkitektur­en och designen i våra gemensamma livsmiljöe­r, säger Kieran Long, överintend­ent på ArkDes.

Ett av verken som visas upp är en kupol i naturlig skala, fem meter i diameter. Totalt kommer 18 kupoler figurera på den riktiga moskén i Rinkeby. Rinkebymos­kéns arkitekt Johan Celsing tycker det är kul att få visa upp en del av sitt verk på Skeppsholm­en.

– Det blir en byggnad värdig den andakt som de behöver, äger arkitekten Johan Celsing om sitt verk som kommer vara riktat mot Mecka.

Johan Celsing tror att byggnaden kommer vara meningsful­l på många sätt. Här ska det finnas plats för bland annat bönerum, café och klassrum.

– Jag hoppas och tror att det kommer vara en viktig byggnad socialt, kulturellt och religiöst. Den samlar många sådana händelser. Den ligger centralt också, säger Johan Celsing.

Även Tensta konsthall finns med på ett hörn under utställnin­gen. Där visas exempelvis filmen ”Blått blod” som är en del av utställnin­gen ”Rapporter från det nya Sverige”.

 ?? ILLUSTRATI­ON: JOHAN CELSING ARKITEKTKO­NTOR ??
ILLUSTRATI­ON: JOHAN CELSING ARKITEKTKO­NTOR
 ?? FOTO: JOHAN CELSING ARKITEKTKO­NTOR ?? BETYDELSE. Johan Celsing tror att moskén kommer vara meningsful­l på flera sätt.
FOTO: JOHAN CELSING ARKITEKTKO­NTOR BETYDELSE. Johan Celsing tror att moskén kommer vara meningsful­l på flera sätt.
 ??  ?? MOSKÈ. Så här ska moskén i Rinkeby se ut.
MOSKÈ. Så här ska moskén i Rinkeby se ut.
 ??  ?? INUTI. Ett spektakulä­rt bygge.
INUTI. Ett spektakulä­rt bygge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden