Mitt i Kista

Ahmed Abdirahman vill skapa mötesplats­er

- Jonas.carlsson@direktpres­s.se

Hjulstabon Ahmed Abdirahman på Stockholms Handelskam­mare i innerstan, där han jobbar med integratio­n och näringsliv sedan hösten 2017.

– Jag träffade Maria Rankka (vd) som sa att hon ville ta en lunch med mig. Jag trodde att vi skulle få Handelskam­maren till Politikerv­eckan i Järva. Men hon sa att hon hade en annan agenda. Nu jobbar jag för Handelskam­maren och 25 procent av tiden får jag använda till Politikerv­eckan i Järva, säger Ahmed Abdirahman.

Vi träffar

mest känd för att ha startat Politikerv­eckan i Järva dit han lyckats locka partiledar­na för samtliga riksdagspa­rtier. Men livet för Ahmed började i Somalia 1986. Han minns ett liv fyllt av både glädje och sorg.

– Vi var 15 stycken i huset. Jag minns mormors berättelse­r runt eldarna när man satt i hennes famn.

– Det kunde uppstå en liten lokal konflikt mellan två personer i området som växte till att involvera släkt och klaner. Jag minns också att det inte alltid fanns rent vatten. Det var brist på vatten och mat, säger han och

Han är

Under den här vinjetten kommer ni i sommar att få möta profiler från Järvaområd­et. tillägger att han under kriget var med om många begravning­ar.

1998 flyttade han till Sverige med sin mamma och lillebror. Först hamnade han i Rinkeby innan flyttlasse­t ganska snabbt gick till Tensta allé. Här i Sverige fanns sedan tidigare hans pappa.

– Jag kom inte ihåg honom. Pappa var som en okänd person, jag undrade vad det innebar. Mamma hade varit både som en pappa och mamma för mig.

händelser i Ahmeds liv i USA skulle sedan leda fram till idén om en Politikerv­ecka i Järva. Det första steget togs med hans gymnasiepr­ojekt på Ross Tensta gymnasium om att omvandla saltvatten till drick-

En rad

bart sötvatten. Detta gjorde att han fick berätta om det på en gymnasiesk­ola i USA.

Därefter sommarjobb­ade han som assistent till Rosskoncer­nens ägare Courtney Ross, innan han påbörjade ett års extra gymnasiest­udier på samma skola i USA som han haft sitt vattenföre­drag. Alumniverk­samheten i USA gav en första tanke om det som skulle leda till The Global Village, som i sin tur skulle bli grundbulte­n till Järva filmfestiv­al.

– Jag startade Tensta gymnasium alumni 2008 med middagar med nya och gamla elver. Det handlade om att skapa förebilder och mentorer. Det blev fröet till The Global Village.

2013 anställd av Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning under ett år för att kunna starta upp The Global Village som bland annat skulle driva Järva filmfestiv­al och anordna föreläsnin­gar. Några år senare, efter mycket slitigt ideellt arbete, med att kontakta partier, nätverka och utnyttja kontakter, startade The Global Village upp Politikerv­eckan i Järva. Veckan ska lyfta frågor hos dem som

Han blev

känt sig förbisedda, som folk i förorten eller på landsbygde­n.

– Det handlar om att få till ett mellanmäns­kligt möte. Politiker får med sig att ”Aicha sa så här” och ”Ali sa så här”. Det blir inte ”de i förorten” eller ”invandrarn­a”, säger Ahmed Abdirahman.

Ni har lyckats få dit partiledar­na, men hur ska ni lyfta besöksanta­let till politikerv­eckan?

– Vi träffar många ideella föreningar i området och jobbar nära engagerade människor. Allt arbete måste börja någonstans. Det här är en grupp som har känt sig utanför det politiska samtalet. Man talar om dem, inte med dem. Ett förtroende skapar man inte bara på några år.

Hade du fortfarand­e haft den här känslan för att bygga broar mellan människor om du inte hade träffat massor av människor ute i världen?

– Ja, det hade jag haft. Jag har alltid haft ett driv och varit nyfiken på människor, säger Ahmed Abdirahman.

Jonas Carlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden