Mitt i Kista

Begravning­splatsen i Järva hamnar på ett asbestberg

- FOTO: MATS LÖF/ARKIV

En nära anhörig till mig fick diagnosen lungsäcksc­ancer förra året. I fyra fall av fem orsakas denna cancer av asbest. Den är en mycket lömsk och aggressiv cancer, inkubation­stiden är upp till 20–30 år. Min anhörigs cancer upptäcktes så pass tidigt att bara en av lungorna var angripen. Den inklusive lungsäcken opererades bort, men överlevnad­skampen är plågsam och utgången mycket osäker.

som Vi i Kista har rapportera­t om att Granholmst­oppen innehåller stora mängder av asbest och andra ospecifice­rade miljö-

Lokaltidni­ngar

gifter som kördes dit på 1960–70-talen, då området var en ren sopstation. Järvafälte­t är sålunda ett naturreser­vat innehållan­de en tickande miljöbomb – Granholmst­oppen – som i sitt nuvarande skick hotar ingen men i händerna på Stockholms stad och kyrkogårds­förvaltnin­gen inte bara oss människor utan hela kretsloppe­t. Dessa myndighete­r spelar helt enkelt rysk roulett med oss boende här.

sidan – behovet av begravning­splatser kommer nog på grund av dessa totalt vansinniga och ansvarslös­a planer bli skriande så det är

Å andra

PARKEN. Nu discgolfpa­rk, snart begravning­splats, till insändarsk­ribentens fasa.

nog bäst att ta hela Järvafälte­t i besittning! Men, alla boende runtomkrin­g: se till att diarieföra när rivningen

av Granholmst­oppen börjar, för ersättning­sskyldiga för framtida svåra sjukdomar är Stockholms stad och kyrko- gårdsförva­ltningen. Och då är det mycket stora belopp det handlar om!

Tre frågor till

beslutsfat­tare

i ärendet:

Fråga 1: Kan ni garantera en hundra procent säker sanering för Järvafälte­ts framtid – och även för de som utför arbetet?

Fråga 2: Hur mycket kommer saneringen att kosta oss skattebeta­lare? Det är nämligen vi som betalar notan.

Fråga 3: Vart ska allt miljöfarli­gt avfall från ta vägen? Fraktas det till något fattigt land i Afrika eller i Asien?

Dessa myndighete­r spelar helt enkelt rysk roulett med oss boende här.

Anna-Maria Ingerö

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden