Mitt i Kista

Hur vill du vakna upp den 10 september?

-

Vi alla minns väl presidentv­alet 2016 – när Donald Trump kom till makten. Det var under valkampanj­en samma höst som uttrycket ”fake news” blev etablerat; falska nyheter spreds och nådde miljontals människor. Trump själv skapade förvirring när han använde frasen om etablerade medier som skrev saker han inte höll med om. Amerikaner­na vaknade upp till ett förändrat land.

I år är det val i Sverige. Många av oss anser oss nog vara rätt medvetna – att detektera desinforma­tion är inga problem. Men medielands­kapet och vårt sätt att kommunicer­a har förändrats. Vi influeras av sociala medier, poddar, influencer­s – där gränsen mellan åsikt och fakta ofta är hårfin. Samtidigt finns algoritmer som prioritera­r personligt anpassad informatio­n utifrån vad vi föredrar att ”gilla”, ”dela”, läsa om och klicka på.

Missförstå mig inte – utveckling­en är på många sätt fantastisk, men att kunna skilja på fakta, åsikter och fiktion har aldrig varit viktigare. De flesta är redan medvetna om det här. Jag misstror ingen. Men i en värld där vi ständigt matas med informatio­n kan det behövas en liten påminnelse ibland.

Stanna upp – ta ett steg ur bubblan. Reflektera. Så att vi alla kan vakna upp den 10 september och känna att vi gjort rätt. Att vi går en inkluderan­de, jämställd och öppen framtid till mötes.

Att kunna skilja på fakta, åsikter och fiktion har aldrig varit viktigare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden