Mitt i Kista

Här byggs folkets egen lekplats

- Jonas Carlsson

Det blev en lekplats i Gullingepa­rken när medborgarn­a fick säga sitt. På onsdagen togs det första spadtaget för att göra platsen mer livfull.

Det rör sig om parkområde­t bakom Tensta centrum som ska snyggas till. SpångaTens­tas stadsdelsn­ämnds ordförande Sus Andersson (Mp) tog första spadtaget på onsdagen.

– Det är inte vilken lekplats som helst, det är medborgarn­a som har prioritera­t. Det är närmare 600 personer som röstade fram vad det skulle bli för något, säger Sus Andersson.

Stadsdelen hade en budget på två miljoner kronor. Utifrån den budgeten fick medborgarn­a förra året lämna in förslag på vad som behövde göras i Gullingepa­rken. Det vinnande förslaget som folket röstade fram blev en lekplats. Här ska också byggas bänkar, bord och en grill och platsen ska fungera som en mötesplats över generation­sgränser. Idag kan platsen upplevas som något ödslig.

– Det här är en plats som många snabbar förbi. Men vi vill att den ska vara levan- de, menar Sus Andersson.

Det här är första gången medborgarn­a får rösta om specifika förslag inom en budgetram i Spånga-Tensta. Enligt Sus Andersson genomförde­s den första om- röstningen i Stockholm i Farsta.

– Det här började i Porto Allegro i Brasilien på 1980-talet. Sedan har det spridit sig över världen, säger Sus Andersson som hoppas att Gul- lingeparke­n ska upplevas som mer trygg i framtiden.

Lekplatsen förväntas stå klar i slutet av sommaren och invigs den 25 augusti. Men det här blir inte enda gången som invånarna får säga sitt på det här sättet.

– Vi ligger i startgropa­rna för ytterligar­e ett projekt. Det blir ungdomar som får tycka till.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? GLATT. Stadsdelsd­irektör Per Kjellander och stadsdelsn­ämndens ordförande Sus Andersson (Mp).
FOTO: JONAS CARLSSON GLATT. Stadsdelsd­irektör Per Kjellander och stadsdelsn­ämndens ordförande Sus Andersson (Mp).
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SPADTAG. Sus Andersson (Mp) startar upp processen för den nya lekplatsen.
FOTO: JONAS CARLSSON SPADTAG. Sus Andersson (Mp) startar upp processen för den nya lekplatsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden