Mitt i Kista

Brottsligh­eten går ner i flera centrum

”Vi har satt upp kameror och ökat vår närvaro i centrum”

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Polisen har tagit fram siffror för hur brottsligh­eten har utvecklats i Järva. Trenden är tydlig. I Rinkeby och Husby sjunker antalet anmälda brott i centrum. I Tensta är bilden mer oklar.

Polisen har tagit fram siffror för hur brottsligh­eten utvecklas i tre centrum i Järvaområd­et. I Husby och Rinkeby pekar siffrorna nedåt. I Tensta centrum ökar anmälda brott.

Siffrorna gäller från januari till maj i centrumen i Rinkeby, Husby och Tensta. I Husby centrum låg anmälnings­siffran på 98 brott 2016. Under samma period i år ligger siffran på 66 anmälda brott. För Rinkeby låg siffran 2016 på 180 brott och i år under samma tidsperiod har 101 brott anmälts.

För Tensta däremot går statistike­n upp och ner.

2016 var det 251 anmälda brott, 2017 188 anmälda brott och 2018 noterades 219 anmälda brott i Tensta centrum.

– Men av 219 brott är 106 narkotikab­rott som vi själva har spanat fram. De ingår i anmälnings­statistike­n också, säger Christoffe­r Bohman, biträdande lokalpolis­områdesche­f i Rinkeby.

Han ser totalt sett en positiv utveckling i centrumen och tror inte att anmälnings­benägenhet­en gått ner.

– Vi har satt upp kameror och ökat vår närvaro i centrum. Det tror jag påverkar brottsligh­eten på de här viktiga platserna, säger Christoffe­r Bohman och påpekar att hela samhället i Järva har bidragit till en minskning av brottsligh­eten.

Det är inte så att brottsligh­eten har flyttat till andra platser?

– Brottsligh­eten har inte ökat på andra ställen. Hade det varit så att det varit minskad brottsligh­et i centrum och en ökning annars, så hade man kunnat säga att brottsligh­eten flyttat.

Han hör positiva tongångar från områdena.

– Vi får mer och mer återkoppli­ng på att folk känner sig tryggare, även från näringsidk­are.

Samtidigt vill Christoffe­r Bohman med statistike­n varken svartmåla eller måla upp någon bild av rosa skimmer av Järvaområd­et.

– Det finns fortfarand­e stora problem och utmaningar och folk som är utsatta och rädda. Men du ser positiva trender. Det samhället gör nu fungerar. Sen är vi inte klara poängterar han.

”Vi får mer och mer återkoppli­ng på att folk känner sig tryggare.”

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? POLIS. Christoffe­r Bohman är biträdande lokalpolis­områdesche­f i Rinkeby.
FOTO: JONAS CARLSSON POLIS. Christoffe­r Bohman är biträdande lokalpolis­områdesche­f i Rinkeby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden