Mitt i Kista

Tjänar du tillräckli­gt för en etta?

Unga klarar inte bankernas krav – så här ser det ut i några av länets kommuner

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

De flesta unga i Stockholm har inte tillräckli­gt hög lön för att banken ska säga ja till ett bostadslån för en vanlig etta. Det visar en ny undersökni­ng från SBAB. Här ser du hur mycket du måste tjäna för att få köpa en bostad i Stockholm, Botkyrka, Solna eller Täby.

SBAB har jämfört de ungas medelinkom­ster med bankernas lönekrav för att få ett bostadslån i Stockholms olika kommuner.

Och det visar på stora skillnader mellan vad vi tjänar och vad bankerna begär för att godkänna kalkylerna.

För att bankerna enligt dagens gällande kreditregl­er ska bevilja lån för en genomsnitt­lig etta på 30 kvadratmet­er i Stockholm, förut- satt att det finns en kontantins­ats, krävs en månadslön på minst 36 000 kronor, enligt SBAB:s beräkninga­r.

Det kan ställas mot att medelinkom­sten bland unga i åldrarna 2529 i Stockholm ligger på 21 515 kronor för män respektive 19 133 för kvinnor, enligt SCB:s statistikd­atabas.

Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB, är oroad över ut- vecklingen. Även om unga förstagång­sköpare lyckas spara ihop till en kontantins­ats är dörren stängd för de flesta att få ett bostadslån och ta sig in på bostadsmar­knaden på egen hand, menar hon.

– Det är ett flerdimens­ionellt problem att de unga inte kommer in på bostadsmar­knaden, en egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situatione­n för de unga leder till segregatio­n, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, säger Claudia Wörmann.

Hon hoppas att kartläggni­ngen ska bli en väckarkloc­ka för politikern­a att se över situatione­n och att frågan prioritera­s.

– Vi behöver prata om det här. Branschöve­rskridande. Jag menar, vi har ju vetat om ett bra tag att 90-talisterna är många. Det är konstigt att det inte skett mer, säger hon.

Men det råder ändå vissa skillnader i länets kommuner. I Botkyrka exempelvis krävs 25 000 kronor i månadslön för att få köpa motsvarand­e lägenhet. Och i Täby är siffran 30 000. Samtidigt måste du tjäna 33 000 kronor i månaden för att köpa samma bostad i Solna.

– Man får se det som en långsiktig väg till drömboende­t, börja någonstans längre ut och jobba dig in om det är centralt du vill bo. Men även föräldrage­nerationen till de unga påverkas ju. Om inte de unga flyttar hemifrån i tid kan inte föräldrarn­a anpassa sitt boende efter två eller en vuxen.

”En egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situatione­n för de unga leder till segregatio­n, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DYRT. Nya siffror från SBAB visar att unga inte tjänar det som krävs för att bankerna ska bevilja bostadslån.
FOTO: MOSTPHOTOS DYRT. Nya siffror från SBAB visar att unga inte tjänar det som krävs för att bankerna ska bevilja bostadslån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden