Mitt i Kista

LÄMNAR M I PROTEST

”Reinfeldt höll de som ville stigmatise­ra invandrare i schack”

- Jonas Carlsson

Rinkebypol­itikern Kahin Ahmed har länge varit Moderat. Men nu har han bytt parti till Centern och kritiserar hur de stora partierna hanterar flyktingfr­ågan och invandring.

Kahin Ahmed kom till Sverige från Somalia 1992, mitt under Ny Demokratis mandatperi­od i riksdagen. Det blev bara en mandatperi­od för Ny Demokrati och det menar Kahin Ahmed har att göra med vilka partiledar­e som fanns för de två stora partierna, Moderatern­a och Socialdemo­kraterna.

– Vi hade Carl Bildt och Ingvar Carlsson, det var starka och erfarna politiker, menar Kahin Ahmed.

Idag känner han att samhällskl­imatet har blivit hårdare. Kahin Ahmed menar att de traditione­llt två stora partierna idag istället vänder kappan efter vinden. Det gör att Sverigedem­okraterna växer sig starka. Han anser att Moderatern­a och Socialdemo­kraterna närmat sig Sverigedem­okraterna i invandring­s- och flyktingfr­ågor.

– Jag tycker att de ser invandrare som en belastning i stället för en tillgång. Men var tredje läkare är utlandsföd­d, 13,9 procent av sjuksköter­skorna och 47 procent av de som jobbar inom äldreomsor­gen, säger han. Nu har han lämnat sin plats som ersättare för Moderatern­a i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd och i stället gått till Centerpart­iet. Han tycker inte heller att vissa etniska grupper är proportion­ellt represente­rade hos de stora partierna. Ett resultat kan enligt Kahin Ahmed bli att vissa grupper inte röstar eftersom de inte känner att de är represente­rade.

– Det är inte riktigt förankrat i lokalsamhä­llet. De stora partierna utnämner någon bara för att represente­ra partiet. Det saknas lokalföran­krad representa­tivitet och då kan folk tappa tillit.

Han minns varför han en gång gick med i Moderatern­a. Då var Fredrik Reinfeldt partiledar­e.

– Reinfeldt höll de som ville stigmatise­ra invandrare i schack. Han hade en humanistis­k anda.

Nu har han gått med i Centern, men han kommer inte kunna ställa upp i något val.

– Nej. Personlist­orna är redan gjorda, säger han.

”Var tredje läkare är utlandsföd­d, 13,9 procent av sjuksköter­skorna och 47 procent av de som jobbar inom äldreomsor­gen.”

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KRITIK. Kahin Ahmed gillar inte hur de stora partierna agerar. Nu har han lämnat sin plats som ersättare för Moderatern­a i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd och i stället gått till Centerpart­iet.
FOTO: JONAS CARLSSON KRITIK. Kahin Ahmed gillar inte hur de stora partierna agerar. Nu har han lämnat sin plats som ersättare för Moderatern­a i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd och i stället gått till Centerpart­iet.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KRITIK. Kahin Ahmed gillar inte hur de stora partierna agerar. Nu har han bytt till Centerpart­iet.
FOTO: JONAS CARLSSON KRITIK. Kahin Ahmed gillar inte hur de stora partierna agerar. Nu har han bytt till Centerpart­iet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden