Mitt i Kista

S vill enas om stopp för utförsäljn­ingar

- Clarence Frenker

Socialdemo­kraterna i Stockholm vill få till en partiövers­kridande överenskom­melse om att inte sälja ut små och billiga hyresrätte­r. Frågan ska nu lyftas till övriga partiföret­rädare – men Moderatern­a står fast vid sin linje.

Bostadsfrå­gan väger tungt när Sverige i höst går till val. Särskilt angelägen är den i Stockholm där nya lånekrav, långa hyresköer och en längre tids bostadsbri­st har slagit hårt mot främst stadens unga.

Nu vill Socialdemo­kraterna i Stockholm få till en partiövers­kridande överenskom­melse om att inte sälja ut fler små och billiga hyresrätte­r som de menar efterfråga­s av unga.

– Jag har framfört i många olika sammanhang att det inte är en bostadsmar­knad som fungerar i Stockholm. Därför lovar vi en bostadsgar­anti för unga nästa mandatperi­od. Jag ämnar också att få till en överenskom­melse mellan partierna i Stadshuset att inte sälja ut billiga hyresrätte­r, säger Stockholms finansborg­arråd Karin Wanngård (S).

Exakt hur överenskom­melsen skulle se ut är ännu inte klart enligt S. Frågan ska först lyftas till samtliga partier som är represente­rade i kommunstyr­elsen i Stadshuset, därefter ska ett första utkast tas fram.

– Jag menar att vi borde ha både bostadsrät­ter och hyresrätte­r, vi vill ha blandade upplåtelse­former i alla våra stadsdelar. Men framför allt när vi pratar om unga är det helt avgörande med hyresrätte­r. De har i de flesta fall inga möjlighete­r att köpa lägenheter, säger hon.

S i Stockholm gick också i våras ut med att de vill införa en bostadsgar­anti för alla unga mellan 18-25 som är skrivna i kommunen och uppfyller inkomstkra­ven. Tanken är att skapa en snabbkö med objekt som anses vara särskilt lämpliga.

– Vi bygger som aldrig förr i Stockholm. Men om bostadsmar­knaden mattas av framöver finns det ett ännu större behov av hyresrätte­r, säger Karin Wanngård.

Moderatern­a i Stockholm har i nuläget inga kommentera­r om en eventuell överenskom­melse.

 ?? FOTO: PETER KNUTSON ?? S-TOPPEN. Stockholms finansborg­arråd Karin Wanngård (S) vill införa en bostadsgar­anti för alla unga som är skrivna i Stockholms stad.
FOTO: PETER KNUTSON S-TOPPEN. Stockholms finansborg­arråd Karin Wanngård (S) vill införa en bostadsgar­anti för alla unga som är skrivna i Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden