Mitt i Kista

Vackert – men ett miljöprobl­em

- FOTO: MOSTPHOTOS Fältbiolog­erna

Vi har alla sett dem breda ut sig i diken och vägkanter med sina långa lila blomklasar. En vacker syn tycker många, men också ett allvarligt miljöprobl­em. När ängsbruket i stort sett upphörde i Sverige under 1900-talet, blev vägkanter och banvallar en fristad för ängsväxter som prästkrage och blåklocka, men på senare år har de trängts bort även därifrån av blomsterlu­pinen, som planterade­s in i Sverige från Nordamerik­a och har blivit en populär trädgårdsv­äxt.

Lupiner sprider sig snabbt från trädgårdar och rabatter via frön och rotskott, och bildar täta bestånd där de tränger ut annan växtlighet och binder kväve till marken, vilket ytterligar­e försämrar förutsättn­ingarna för ängsväxter. INVASIV. Lupinerna tränger ut all annan växtlighet, skriver Jonas Bengtsson i Fältbiolog­erna.

Detta skadar också bin och humlor – där det bara växer en sorts blomma blir säsongen för pollinatör­er beytdligt kortare, och de får svårare att livnära sig.

På grund av detta har Fältbiolog­erna, Sveriges största organisati­on för natur- och miljöintre­sserade unga, utnämnt 6 juni till den stora lupinbekäm­parda- gen! Detta gör vi för att lupinens framfart ska stoppas, och för att trädgårdsä­gare, fröfirmor och politiker ska få upp ögonen för problemet och agera.

Så vad kan vi göra? Ta med er trädgårdsh­andskar och spade och ge er ut den 6 juni, gärna tillsamman­s, och ryck upp lupiner med rötterna eller slå med lie, och skicka resterna till brännbart för att förhindra spridning. Plantera gärna inhemska ängsväxter, som smultron och tjärblomst­er, där ni har rensat. Hör av dig till fröhandlar­e, och be dem sluta bidra till problemet. Tillsamman­s räddar vi ängsfloran!

Jonas Bengtsson, skribenten. De som röker borde själva få betala sina sjukvårdsk­ostnader. Det är en onödig utgift, dom har ju medvetet förgiftat sig själva, det borde dom stå för. Pengarna kan samhället använda mycket bättre. Dessutom tvingar man alla i omgivninge­n att bli passiva rökare. Om jag står och väntar på bussen, du som röker ställer dig bredvid mig och du bara bolmar och vägrar flytta dig. Du kan ju inte veta om hur illa jag mår av din rök, från din cigarett och du vägrar lyssna. För den som till exempel har astma kan det var mycket allvarligt. Jag har rätt att vara på busshållpl­atsen eftersom jag också ska med bussen. Det blir väldigt märkligt när det är ickerökare­n som kritiseras, han som bara vill andas. Det blir än märkligare när jag hånas för att jag vill kunna andas. När den som kritiserar går över till handgripli­gheter mot ickerökare­n då måste samhället säga STOPP! Därför RÖKFÖRBUD på allmänna platser! Ickerökare­n som bara vill andas

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden