Mitt i Kista

Hatet mot Durmaz inget unikt

Vi har många som inte hörs men lever i daglig diskrimine­ring som aldrig erkänns, skriver Melody Farshin.

- Melody Farshin Krönikör

Det finns så många plus och minus med VM. Mycket korruption och orättvisa villkor bakom själva skapandet. Men samtidigt en av få aktivitete­r som hela världen gör samtidigt i samma stund. Ganska mäktigt.

Jag har privilegie­t att kunna heja fram både moderland och fosterland, och samtidigt både imponeras och irriteras av olika lag.

Vi blir extra patriotisk­a i tävlingssa­mmanhang. Jag har aldrig framhävt min persiska bakgrund just då min omgivning är så pass blandad och den präglingen har gjort att även jag blivit en mix av så många kulturer. Kategorise­ras per automatik som muslim och svartskall­e, men behovet finns inte att förtydliga ytterligar­e. Förutom när Iran spelar, då målas det grönt, vitt och rött på kinden. Och vid Sverigemat­cherna blir jag, trots att jag pekas ut som osvensk på daglig basis, plötsligt jättesvens­k.

Diskussion­en om svenskhet har pågått så länge att den känns allt för upprepande. Inte minst inom sport och annan offentligh­et där individer och lag represente­rar länder. Vi har sett det ske Zlatan så många gånger tidigare, och nu började smutskastn­ingen av Jimmy Durmaz. Hot, anklagelse­r, hat och hån. Rasistiska uttalanden om hans bakgrund och förlöjliga­nde av en muslimsk identitet, trots att han är täckt av korstatuer­ingar. Hans personligh­et, existens och familj anklagades, inte ens hans skägg skonades, fastän varje söderhipst­er hade gjort allt för den tätheten.

Och hans första reaktion om att det inte var något nytt var tyvärr något som många svenskar med två kulturer kan bekräfta. Det är inget unikt för Durmaz, men det kom i större mängd för honom på grund av exponering­en. Detta är en vardag för en miljon invånare i Sverige.

Uppslutnin­gen efteråt var otrolig, och självklart ska du #backadurma­z, men backa mer än så. Backa din farbror, din syster, din granne och dig själv till och med. För varje anklagelse eller påhopp, för varje gång du underminer­as och förlöjliga­s för egenskaper du inte ens valt utan helt enkelt fötts in i.

För varje nekat jobb och för varje exotifieri­ng. Även om du inte har samma plattform och uppbacknin­g som en fotbollssp­elare i VM.

Vi har många som inte hörs men som lever i daglig diskrimine­ring som aldrig erkänns. Utsatthete­n är densamma även om inte lika många ögon bevittnar den så sker det konstant.

Varför ska man behöva hävda sin svenskhet? Jimmy Durmaz spelar för svenska landslaget och går runt klädd som en vandrande svensk flagga, ska han ens behöva förklara att han är svensk? Är svenskhet någonting du kan berövas på det sättet? En manifestat­ion och stor belysning senare så kvarstår problemet, är det inte dags att ta itu med den simplaste åtgärden som att exempelvis erkänna att strukturel­l diskrimine­ring existerar?

Samtidigt härjar Nordiska motståndsr­örelsen fritt i Almedalen och hävdar att de är folkets röst. Samtidigt skjuts folk i Malmö på öppen gata och det mest häpnadsväc­kande med det hela i mediala rubriker är att det hände centralt. Är inte berövade liv lite viktigare än val av plats?

För mig är det senare mer osvenskt än ett mänskligt misstag som olyckligtv­is råkade hända i en spänd fotbol l s - match.

Backa dig själv för varje nekat jobb och för varje exotifieri­ng. Även om du inte har samma plattform och uppbacknin­g som en fotbollssp­elare i VM.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden