Mitt i Kista

Mark på Järvafälte­t ockuperad i protest

-

En grupp aktivister har ockuperat mark vid Hästa gård. På marken odlas pumpor och grönsaker. En- ligt aktivister­na, som kallar det ”gerillaodl­ing”, riskerar jorden att dö om den inte brukas.

gård är en herrgård på Järvafälte­t. kring gården har brukats sedan vikingatid­en. ingår Hästa gård i Igelbäcken­s naturreser­vat. Gården drivs som ett kravmärkt ekologiskt 4H-jordbruk, är sedan 1962 Stockholms stad.

HÄSTA JORDEN IDAG

ÄGARE

hand av företaget som då drev Hästa gård. När de gick i konkurs blev vi avhysta. Vi har försökt att få tillstånd att bedriva ett ekologiskt jordbruk sedan dess, säger Rafael Altez Calderon.

Stockholms stad är inte överförtju­sta i ockupation­en.

– Det är inte okej att ockupera mark. Vi har också en historia med den här föreningen där vi inte har goda erfarenhet­er. Därför vill vi inte ha föreningen på plats, säger Bodil Hammarberg på Stockholms stads trafikkont­or.

Skulle det kunna bedrivas ekologiskt jordbruk vid Hästa gård i framtiden?

– Det skulle man kunna göra. Gården är så pass stor att den skulle kunna inrymma flera verksamhet­er. Men just nu vill vi skynda långsamt. Vi vill hitta en stabil och långsiktig lösning.

Vad tänker ni göra åt ockupation­en?

– Jag vet inte. Först måste jag åka ut och titta vad det här innebär, säger Bodil Hammarberg.

Patrik Ekström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden