Mitt i Kista

Vi kan för lite för att bry oss

Vår individuel­la okunskap om naturen bidrar till att vi inte tycks bry oss om tecken på jordens uppvärmnin­g.

- FOTO: MOSTPHOTOS Klimatsvar­et – CCL Sverige

I dag behöver vi inte veta mycket om naturen för att klara oss. Det mänskliga kollektive­t vet visserlige­n i dag mycket mer än vad tidigare kollektiv visste. Men på individniv­å är vår kunskap specialise­rad och beskuren. Jägare-samlare, som levde långt före jordbruket etablerade­s för 10 000 år sedan, var förmodlige­n de kunnigaste och skickligas­te människorn­a som levt på jorden. Vissa tecken tyder på att sapiens hjärnstorl­ek har minskat sedan dess. Ungefär så skriver Yuval Noah Harari i Sapiens – en kort historik över mänsklighe­ten.

Vår individuel­la okunskap om naturen bidrar till att vi inte tycks bry oss om tecken på jordens uppvärmnin­g. Vi hör siffror – över en grad varmare. Vi fortsätter med våra, från naturen alienerade, sysslor och utforskar inte effekterna av denna uppvärmnin­g. Isbjörnar ser vi inte. De smältande arktiska isarna ser vi inte. Skriften ”Om Krisen eller kriget kommer”, fyller oss med skrattlust: saftkräm, messmör, P4. Tanken att på sikt inte kunna handla, inte kunna använda el, inte kunna spola vatten – känns inte aktuell. Vi känner oss identifier­ade med ett mycket kunnigt kollektivs stora resurser. Vi ser inte att vår egen bristande erfarenhet är något problem.

intressant att se oss i perspektiv av bristande individuel­lt kunnande om och erfarenhet av överlevnad­skonst. Vi som tror att kollektive­t gör oss osårbara. Vi som litar på att tekniska uppfinning­ar kommer att lösa klimatkris­ens utmaningar. Hur kan vi möta denna individuel­la brist? De av oss som förbereder sig, som ser in i framtidens scenario, som frivilligt avstår från en del bekvämligh­eter, som skapar hållbarare livsmönste­r redan nu – de kommer nog klara sig bättre. De motverkar sin individuel­la brist och vågar se livets skörhet.

Det är

BRY SIG. Tanken att på sikt inte kunna handla, inte kunna använda el, inte kunna spola vatten – känns inte aktuell.

Hur ska fler nå dit? Hur kan vi ställa om innan det är för sent? En väg är att tro på meningen med att införa stigande avgifter på koldioxidu­tsläpp, främst från fossila bränslen, så att omställnin­g stimuleras och uppvärmnin­gen bromsas. Klimatsvar­et – CCL Sverige föreslår införandet av en stadigt stigande CO2 avgift vars hela intäkt – för att få medborgarn­as och de politiska partiernas stöd – varje månad delas

ut i lika stora delar till alla vuxna medborgare. Skulle det förslaget genomföras, skulle vi alla sätta i gång och ställa om för ett liv utan fossila bränslen – och med

HÖR AV DIG!

minskande CO2-utsläpp. Vi skulle motiveras att utveckla vårt individuel­la kunnande.

Ann Helleday

Vi som tror att kollektive­t gör oss osårbara.

Skicka dina synpunkter eller bildbidrag till

eller Norrort i Sthlm Tidnings AB, Kanalvägen 1 A 2 tr, 194 61 Upplands Väsby. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden