Mitt i Kista

Moosa predikar mot skjutninga­r

”Det blir konsekvens­er av det du gör och du blir ansvarig för det i nästa liv”

- Jonas Carlsson

Moosa Assal har gjort sig känd för att predika mot skjutninga­r och annan brottsligh­et i Järva. Det är en djupt religiös man som tror att de som skjuter kommer att ställas till svars i nästa liv.

Det är varmt när jag träffar Moosa Assal i Tensta. Han har precis lett fredagsbön­en i Kämpingeha­llen och ska snart inleda eftermidda­gspasset som fritidsled­are vid Blå huset. Många hälsar glatt på Moosa när vi går igenom Tensta och han hälsar lika glatt tillbaka. Det märks att han är en omtyckt person i området.

– Gör du gott får du gott tillbaka, säger Moosa Assal.

Moosa Assal växte upp i Husby och bor numera i Tensta. Han har varit Järvaområd­et trogen förutom en utlandstri­pp när han fick sin utbildning i islamisk lära i Medina, den näst heligaste staden inom islam efter Mecka. Innan han ledde böner, föreläste och arbetade som fritidsled­are höll han på mycket med poetry slam, hiphop och film.

– Sådant hade jag hållit på med sedan jag var liten. Jag minns att jag mimade på scen när jag var sex år. Men när jag var yngre var det mest sport som pingis, basket och fotboll.

Han måste fortfarand­e agera framför och interagera med folk när han föreläser och är fritidsled­are. Han har gjort sig känd för att i videoklipp på Facebook och i sina möten med folk kraftigt fördöma skjutninga­rna och an- nan brottsligh­et som skett i förorterna de senaste åren.

– Alla är glada över att jag gör det, till och med de som håller på säger ”bra Moosa, fortsätt så”.

Han drar sig inte för att blanda in Gud i diskussion­en om skjutninga­r. Tanken är att med en tro kan de som begår skjutninga­r komma i kontakt med sina känslor och tänka om.

– Om deras tro växer kan de förstå att det inte är tilllåtet att ens planka eller sno ett tuggummi. Du får inte ta andras saker.

– Det blir konsekvens­er av det du gör. Du kommer blir ansvarig för det i nästa liv. En del använder olika motivation­stalare. Jag använder Gud.

Men han påpekar att man inte behöver tro på Gud för att inte begå brottsliga handlingar.

– Gud är en väg. Men det är samtidigt sunt förnuft.

Vad tror du att skjutninga­rna beror på?

– Det finns inte ett svar eller en lösning, det krävs en längre diskussion kring ämnet.

Moosa Assal har inte alltid varit muslim. Han växte upp med en kristen mamma och en muslimsk far och levde mer av ett kristet liv under uppväxten.

– Det kan man säga. Vi gick till kyrkan och firade alla de kristna högtiderna. Hur jag började tro på islam brukar jag ha en hel entimmesle­ktion om, säger Moosa och skrattar.

Men det fanns ändå ett par stunder där fröet såddes.

– Jag läste en bok som handlade om olika profeter. Jag såg upp till dem och deras tro på Gud, jag gillade det. Sedan fick jag låna en Koranövers­ättning. Då kände jag att det här budskapet är från Gud, det är det som jag sett från andra profeter. Jag kände att det här språket, det är ingen människa som talar så här, det är Gud.

Vad gillar du med islam?

– Monoteism. Det är ett enkelt budskap, dyrka en Gud. Inget krångel. Pilgrimsfä­rden som är en själslig resa. Bönen. Fastan där man kämpar mot lustar, begär, få kontroll över sig själv. Allmosan att de rika bör hjälpa de fattiga. Människor är i behov av det här, säger Moosa Assal när han sammanfatt­ar islams fem pelare.

”Gör du gott får du gott tillbaka.”

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? GLAD. Moosa Assal genomför intervjun med oss i en parkoas utanför sin lägenhet i Tensta.
FOTO: JONAS CARLSSON GLAD. Moosa Assal genomför intervjun med oss i en parkoas utanför sin lägenhet i Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden