Mitt i Kista

Dramatiskt dansprojek­t för demokratin

- Emma Löf Hagström

För andra året i rad har Stockholms stad i samarbete med danskompan­iet Klara Färdiga Dansa erbjudit sommarjobb till 20 ungdomar mellan 16 och 19 år boende i Spånga-Tensta.

Genom projektet Ungas Scen- sommar har ungdomarna under tre veckor fått skapa en dansförest­ällning på temat demokrati, utifrån sina egna tolkningar av begreppet.

Det varnas för starka bilder. Dramatisk musik börjar spelas, ackompanje­rat av en video. Koncentrat­ionsläger, Hitler, överfulla flyktingbå- tar, gråtande mammor, barn med tomma blickar. Det blir tyst. Dansare intar scenen och sedan är föreställn­ingen igång.

– Vi ville få fram en stark känsla av hur det varit och hur det kan se ut – varför demokrati är viktigt, berättar Helen Petterson, som varit en av handledarn­a för ungdomsgru­ppen.

Föreställn­ingen, som fick namnet ”Din Röst”, koreografe­rades av ungdomarna själva. Demokrati var ledordet och låg till grund för både tillvägagå­ngssättet och slutproduk­ten.

– Vi förde från dag ett diskussion­er om hur vi skulle kunna ha en demokratis­k process i gruppen i själva arbetet kring föreställn­ingen, och det är något som genomsyrat allting hela vägen, säger Helen Pettersson och fortsätter:

– Vi bjöd även in demokratia­mbassadöre­r som under en hel eftermidda­g förde samtal med ungdomarna om vad demokrati är; vad vi har för rättighete­r och skyldighet­er i ett demokratis­kt samhälle. Utifrån samtalen delades ungdomarna in i grupper där de intervjuad­e varandra om demokrati, och sedan tolkade de svaren genom dans.

Föreställn­ingen spelades på flera platser under vecka 26-27, och lovorden efteråt var många.

– Det är flera som kommit fram och påpekat hur otroligt viktigt det är att prata om demokrati på det här sättet, säger Helen Petterson.

et blev ett emotionell­t farväl efter att de tre veckorna tagit slut, berättar hon:

– Man blir väldigt nära när man jobbar tillsamman­s med något fysiskt varje dag, och det har varit en fantastisk stämning i gruppen. Många har sagt att de fått vänner för livet.

 ?? FOTO: SANNA TUURALA ?? SOMMARJOBB. 20 ungdomar från Spånga-Tensta i dansförest­ällningen ”Din Röst” som tar upp temat demokrati utifrån ungdomarna­s perspektiv och hur demokrati kan uttryckas genom dans.
FOTO: SANNA TUURALA SOMMARJOBB. 20 ungdomar från Spånga-Tensta i dansförest­ällningen ”Din Röst” som tar upp temat demokrati utifrån ungdomarna­s perspektiv och hur demokrati kan uttryckas genom dans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden