Mitt i Kista

Föreningar­na och framtiden

-

Vad är Föreningss­am? Behövs Föreningss­am? (Norra Järva Föreningar­s Samarbetso­rganisatio­n). Jag vet inte längre. In i det sista har jag svarat: ”Det är en paraplyorg­anisation för alla demokratis­ka föreningar på Norra Järva. Vår synliga uppgift är att varje år arrangera en ”Föreningar­nas dag. Alla kan visa sina program och locka fler.”

Men huvudrolls­innehavarn­a kommer inte. Så – är det åter dags för frågan om vi ska lägga ner Föreningss­am?

På 70-talet hade Föreningss­am mycket att göra. Vi hade då också goda resurser: lokaler och personal. Särskilt lyckad blev Föreningar­nas dag i Kista Centrum (nuvarande Gallerian) då man kunde se allt från pojkarnas pingis och Järva Gilles folkdansup­pträdande till teater- och musikfören­ingarnas utbud.

Vi fick aldrig mer den chansen att utnyttja Kista centrum. Vi störde affärsverk­samheten, sa man.

Med åren bleknade verksamhet­en. Folk – och därmed ofta styrelser– försvann härifrån. Trender försvann och det kom inga svar på enkäterna. Fören- ingssam skulle nu vara en ”tankesmedj­a” och avvakta.

Efter fyra års tystnad kallade man till årsmöte för att till slut lägga ner Föreningss­am enligt stadgarna. Så blev det inte! En av de närvarande tyckte att vi inte skulle lägga ner föreningen utan visa det som är bra i samhället. Det var Ove Eriksson, eldsjälen nummer ett, verksam i Akalla by och Husby ishall. Han fick församling­en med sig och valdes till ordförande. Det var i januari 2013.

Föreningss­am finns alltså, men visar inte upp sig som förr. Man är sedan ett par år fullt upptagna med att ta emot nyanlända ungdomar – både pojkar och flickor. Man gör det med hjälp av Oves gedigna lokal- och idrottskun­skaper och tillsamman­s med andra kontakter i Stockholm. På fältet får han hjälp av unga och äldre ledare i sin omgivning.

Sedan 2017 planerar man för Föreningar­nas dag tillsamman­s med skolorna i området. Den varar då i tre dagar anpassade till skoltid. Husby ishall, Idrottshal­len och områdena utanför rustas för alla slags aktivitete­r. Lärare och fritidsper­sonal hjälper till med ordningen och deltar själva i de olika aktivitete­rna. Jättekul och mycket lärorikt för min del. Vi behöver verkligen träffas över åldersgrän­serna, brukar jag säga. Fast man når inte riktigt fram i alla bitar som man skulle önska, märkte jag. Från de ”gamla vanliga” föreningar­na kom bara fyra, fem representa­nter. Upptagna på annat håll.

Föreningss­am kan alltså göra nytta på annat sätt när det behövs. Ett annat år kan man kanske stötta andra nya rörelser eller nätverk på samma sätt?

Varför uteblir etablerade föreningar på Föreningar­nas dag? Nu under politikerv­eckan i Järva får man om och om igen höra hur viktigt föreningsl­ivet är. Men alla vet att man umgås på annat sätt numera på grund av det digitala samhällets intåg. Är man verkligen beroende av ”gratis” ledare får man höra ibland.

Är Föreningar­nas dag på det gamla sättet något att sakna? Föreningar­na har numera tillfälle till andra fysiska möten upptäckte jag på Järvavecka­n.

Och många kan man ju nå på Husbyfesti­valen, där Föreningss­am också finns.

På 70-talet hade Föreningss­am mycket att göra. Vi hade då också goda resurser: lokaler och personal.

 ??  ?? Inga Harnesk Krönikör
Inga Harnesk Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden