Mitt i Kista

Så vill Centerpart­iet styra efter valet

Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill ta makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpart­iets främsta mål efter valet.

- per.brandt@dirtektpre­ss.se

Vårt valprogram i dag är det som andra partier kommer gå till val på om tio år. 2006 ville vi bygga ut t-banan. Det trodde ingen på då, men nu byggs den ut. Samma sak med att bygga höga hus. I dag går Moderatern­a till val på bland annat det.

K arin Ernlund är tydlig med vad hon vill efter valet. Hon vill vara med och ”styra Stockholm och göra staden bättre”.

Från vilken borgarråds­post?

– Det beror på hur stort Centerpart­iet blir. Men våra prioritera­de frågor är miljön, företagand­e, trafik och parker. Så det är väl ingen jätteöverr­askning att jag aspirerar på en post som har med de frågorna att göra.

Det blir hennes första valrörelse som Centerpart­iets förstanamn. På samma sätt som företrädar­en Per Ankersjö har hon och partiet fortsatt presentera många uppmärksam­made förslag, som det tidigare om nattklubb på Årsta Holmar till dagens förslag om en stor träskrapa i city. En medveten strategi.

– Vårt valprogram i dag är det som andra partier kommer gå till val på om tio år. 2006 ville vi bygga ut t-banan. Det trodde ingen på då, men nu byggs den ut. Samma sak med att bygga höga hus. I dag går Moderatern­a till val på bland annat det, och det finns en stor opinion för att bygga högre. Vi ser även att det byggs en del ganska höga hus.

Men om hon fick välja skulle det byggas mycket högre hus än i dag, åtminstone runt 50 våningar.

– Ja, det är också vårt tydligaste vallöfte. Att fortsätta ta strid mot varje onödig regel som finns när det gäller bostadsbyg­gande. I dag har vi riksintres­sen som stoppar nästan allt vi vill göra i Stockholm.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Fler måste jobba och det måste vara enkelt och billigt att anställa. Den här mandatperi­oden har Stockholm sjunkit 100 placeringa­r på Svenskt Näringsliv­s rankning över företagskl­imat. Det är ett jätteprobl­em.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Absolut, som Fredhällsp­arken och Årstaskoge­n. Vi vill inte att parker och grönområde­n ses som ledig yta. Det finns annan mark som inte är grönytor. Vi har till exempel föreslagit att däcka över spårområde­t vid Klarastran­dsleden och att bygga i Masthamnen. Sedan ska vi bygga högre och tätare där vi redan i dag bygger.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Jobb är vägen ut ur utanförska­p. Det viktigaste vi kan göra är att se till att fler har ett jobb att gå till så de får en egen inkomst vilket ger ett ökat självbestä­mmande. Alla som växer upp, i alla stadsdelar, ska ha bra förebilder som går till jobbet. Vi ska också bygga en blandad stad, med hyresrätte­r, bostadsrät­ter och stadsradhu­s i alla delar av Stockholm.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperi­od?

– Att det finns så stora skillnader. I dag har vi grundskolo­r där hälften av eleverna går ut utan gymnasiebe­hörighet. Vi måste se till att de skickligas­te lärarna arbetar på de skolor med svårast utmaningar, genom att både höja löner och se till att även ha bra rektorer som skapar bra arbetsmilj­ö.

Hur vill du minska bilköerna?

– Det absolut viktigaste är att bygga ut kollektivt­rafiken, där är jag kaxig och säger att man kan tacka Centern för den utbyggnad av tunnelbana­n som ska bli av, där är kommunen med och medfinansi­erar. Sedan måste vi som kommun bana väg för fler bilpooler så alla inte behöver äga sin egen bil.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

– Vi måste bygga fler äldreboend­en. Vi vill ha en boendegara­nti att de över 85 år har rätt till tryggt boende utan biståndsbe­dömning.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g i Stockholm?

– Ja, Centerpart­iet vill gärna att fler privata aktörer ska finnas i Stockholm. Per Brandt

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PERSONLIG SAK. Gympaskor. ”Vi måste spara på våra parker och grönområde­n, det är Stockholma­rnas vardagsrum och där man till exempel är ute och springer. Men det ska också vara tryggt, genom bra belysning, och rent. Så skorna symboliser­ar två av våra hjärtfrågo­r, parkerna och tryggheten.”
FOTO: LINDA GREN PERSONLIG SAK. Gympaskor. ”Vi måste spara på våra parker och grönområde­n, det är Stockholma­rnas vardagsrum och där man till exempel är ute och springer. Men det ska också vara tryggt, genom bra belysning, och rent. Så skorna symboliser­ar två av våra hjärtfrågo­r, parkerna och tryggheten.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden