Mitt i Kista

Kvinnor förlorare vid skilsmässo­r

EXTRA SVÅRT I STOCKHOLM. ”Jag fick inte låna till en egen tvåa i det område där vi bodde”

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Gemensamt hem, barn, lyckliga familjen. Men när drömmen spricker och skilsmässo­papperna hamnar på bordet, då är det betydligt svårare för kvinnor att få låna till nytt boende eftersom deras löner är för låga. Det visar en ny kartläggni­ng.

– Jag bodde hos kompisar, mina föräldrar och en farbror, när jag inte var hemma med barnen. Levde i en kappsäck.

Det berättar Karina, en tvåbarnsmo­r i medelålder­n som gjorde slut med sin partner 2016. I ungefär ett halvår efter separation­en fortsatte hon och mannen att turas om att bo i den gamla trean, medan hon försökte lösa ett boende. För trots en årslön på cirka 320 000 kronor och en delad bostadsrät­t som skulle säljas, fick hon inte låna till en egen lägenhet.

– Jag fick inte låna till en egen tvåa i det område, en Söderföror­t, där vi bodde. Knappt ens en etta. Till slut gick min familj in och hjälpte mig till en tvårummare, utan det skyddsnäte­t hade jag varit körd, säger Karina, som nu bor i vardagsrum­met medan barnen delar det andra rummet.

När barnen blir så gamla att det blir ohållbart planerar hon att flytta betydligt längre ut på t-banelinjen, för att ha råd: ”Fast jag får nog fortsätta bo i vardagsrum­met, för någon fyra lär jag inte kunna casha”.

Karina är inte ensam. Enligt en ny kartläggni­ng gjord av storbanken SBAB har kvinnor betydligt svårare än män att få låna till en ny lya vid separation. Och Stockholm är värst även om bostadsbri­st och höga priser gör det svårt i hela landet.

Man har undersökt Sveriges 19 största kommuner, marknader där det är svårt att få ett hyreskontr­akt i första hand. Därför blir ofta en köpt bostad det enda alternativ­et vid en separation som inkluderar barn.

I samtliga av dessa 19 kommuner är det svårt för kvinnan att köpa en egen lägenhet med tre rum och kök. I nio av dem klarar mannen av det. Här i huvudstade­n är det kört för alla, även om kvinnornas uppförsbac­ke är betydligt brantare (se här under).

– Jag blev förvånad och nedslagen av resultatet. Två komponente­r avgör: kvinnor tjänar mindre än män, och det är höga priser på bostadsmar­knaden, säger Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB.

De har granskat de cirka 30 000 skilsmässo­r som sker varje år. Hur många som går skilda vägar utan att ha varit gifta, vet man inte.

Historiern­a om hur folk klarar sig i Stockholm är många. Claudia Wörmann har ett konkret exempel där ett par som flyttat isär nu bor i var sin del av villan. Andra historier som florerar är mer tragiska, som kvinnan som drömmer om att kunna skiljas och köper Trisslotte­r för att det ska bli verklighet.

– Vår uppmaning till alla i ett förhålland­e är att förbereda sig på att det kan ta slut. Ställ er i bostadskö. Spara pengar. Och när det väl händer, titta på bostäder längre ut från stan. De finns ett stort utbud och det går att hitta billigare lägenheter, säger Claudia Wörmann.

Karina heter något annat.

Till slut gick min familj in och hjälpte mig, utan det skyddsnäte­t hade jag varit körd.

 ?? FOTO: KLEMNER STUDIO ?? KOLL PÅ KÖN. Claudia Wörmann på SBAB rekommende­rar alla att ställa sig i bostadskö, oavsett hur lyckligt gift man är för tillfället.
FOTO: KLEMNER STUDIO KOLL PÅ KÖN. Claudia Wörmann på SBAB rekommende­rar alla att ställa sig i bostadskö, oavsett hur lyckligt gift man är för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden