Mitt i Kista

Rekordtork­a – och inget regn i sikte

Sverige upplever just nu den värsta torkan på decennier, något som får många konsekvens­er. Riskgruppe­r drabbas hårt av hettan, bönder tvingas skicka djur till nödslakt på grund av extrem foderbrist och risken för brand är skyhög. Och ännu finns inget regn

- Emma Löf Hagström

Desperata bönder som jagar foder åt sina djur. Extremt hög brandrisk. Rekordtork­an bara fortsät- ter – och det finns inget regn i sikte den närmaste veckan.

– Lantbruket är i en ovanlig situation i år. Marker som man aldrig skulle slå annars kommer att behöva skördas för att det fattas så pass mycket foder, säger lantbrukar­en Olle Linder.

Tillsamman­s med Nils Odén, stadsträdg­årdsmästar­e i Upplands Väsby, var han i veckan ute för att titta på marker som eventuellt skulle kunna skördas för att ge föda åt de många djur som väntar hemma på gården i Knivsta.

– Det går kanske att få ihop ett tiotal balar här och ett tiotal där, vilket så klart är bättre än inga alls, men det är inte på långa vägar tillräckli­gt, säger Olle Linder.

Att torkan slagit så pass hårt mot Sveriges lantbruk beror på ovana och att förberedel­ser inte finns, menar han:

– I varmare länder har man anpassat lantbruket efter en viss nederbörds­mängd; man har grödor som är anpassade till ett torrt klimat och en djurhållni­ng anpassat till hur mycket foder det går att producera. I Sverige har vi inte det, och vi var inte förberedda på att en sådan här torka skulle komma.

Stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén menar att det även finns logistiska svårighete­r i situatione­n:

– Situatione­n är mer komplex än vad många verkar tro. Jordbruket rationalis­eras hela tiden, maskinerna blir större för att det ska bli billigare och effektivar­e, vilket hindrar framkomlig­heten. Det är därför många ytor som faller bort, förklarar han.

Enligt Lantmännen­s årliga skördeprog­nos kommer årets skörd att vara den säm- sta på 26 år, och regeringen förbereder nu ekonomiskt stöd från statskassa­n till de lantbrukar­e som drabbats av torkan. Hur stort stödet kommer att bli beror på om det kommer någon nederbörd under resten av sommaren – hur stor skadan i slutändan blir.

Ett ökat stöd märks även från allmänhete­n. Ica Maxi i Häggvik har startat en insamling till Bögs gård i Sollentuna, där de också bidragit med 20 000 kronor från egen kassa. Många butiker runt om i landet har även valt att sluta sälja utländskt kött, för att stötta de svenska bönderna.

Förutom foderbrist­en härjar skogsbränd­er på flera platser i Sverige, och risken för brand bedöms som extremt stor i majoritete­n av landet. I norra Stockholm har bränder tidigare rapportera­ts bland annat vid Haga slott, på Falkberget i Sollentuna och vid Kraus grav i Bergshamra.

Trycket på SOS Alarm har i och med bränderna ökat kraftigt, och man har gått ut med en uppmaning om att inte ringa larmnumret i onödan.

– Läget för oss är ansträngt just nu, eftersom det brinner kraftigt på många ställen i landet. Många ser rök och den naturliga reaktionen då är så klart att ringa 112, men vi uppmanar folk att endast höra av sig om de faktiskt ser öppna lågor, säger Johnny Blanck, presstales­person på SOS Alarm.

I och med de många bränderna och den extrema risken för brand råder även eldningsfö­rbud i Stockholms län, vilket innebär att all öppen eld är förbjuden, även i iordninggj­orda eldstäder.

Men det är inte bara brand som hotar, utan hettan i sig kan också vara direkt farlig för människor. SMHI gick i början av veckan ut med en klass 2-varning för extremt höga temperatur­er i hela östra Svealand, något som förväntas sänkas till en klass 1-varning till helgen.

– Det kommer fortfarand­e att vara högsommarv­ärme, men inte dryga 30 grader som det var i början av veckan, utan snarare runt 25–30 gra-

”Läget för oss är ansträngt just nu, eftersom det brinner kraftigt på många ställen i landet.”

der. Vi uppmanar fortfarand­e folk att vara försiktiga. En sådan här värme innebär en ökad påfrestnin­g på kroppen, framför allt för riskgruppe­r, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

I värmen tvingas hjärtat arbeta hårdare för att kroppen ska kunna reglera kroppstemp­eraturen, vilket gör att man förlorar salt och vätska. Barn, sjuka, gravida och personer med funktionsn­edsättning är extra utsatta, men värst är det för personer över 70 år.

– Det är viktigt att dricka mycket, hålla sig i skuggan och att hålla ett extra öga på att människor i ens närhet mår bra, säger Lisa Frost.

Och värmen och torkan kommer att hålla i sig. Trots de något sjunkande temperatur­erna är inget regn i sikte.

– Just nu kan vi inte se att det kommer komma något regn. Självklart kan det komma några lokala skurar, men ingenting som kommer att hjälpa den extrema torkan vi har just nu, säger Lisa Frost.

 ??  ?? AKALLA. På Akalla 4H-gård har det varma vädret gjort att gräset blivit torrt och därmed får inte djuren i sig lika mycket näring. Djuren klarar sig dock den närmaste tiden.
AKALLA. På Akalla 4H-gård har det varma vädret gjort att gräset blivit torrt och därmed får inte djuren i sig lika mycket näring. Djuren klarar sig dock den närmaste tiden.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ??
FOTO: JONAS CARLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden